Přihlásit

V Hluchově si pochutnají na lahodné zvěřině (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kančí, daňčí, jelení i srnčí. Vůně zvěřinových dobrot se ponese příští týden Hluchovem. Místní hospoda Na Sépce bude od čtvrtka pořádat tradiční zvěřinové hody.
„Můj tatínek byl myslivec, takže zvěřinu jsme měli jako malí docela často a chutná mi. Doma ji ale běžně nepřipravuji a raději si počkám na zvěřinové hody. Nejvíc mi chutná jelen, kterého jsem měl jako steak i jako ragú, anebo si dám kančí řízek,” řekl s úsměvem Tomáš Koláček z Prostějova. Na ochutnání budou mít gurmáni čtyři dny a menu bude plné klasických jídel i specialit ze zvěřiny. „V nabídce bude daňčí steak na hříbkách, jelení kýta na smetaně s citronem a brusinkami, lovecký guláš, kančí kýta se šípkovou omáčkou, jelení ragú či pečené kančí kostky s červeným zelím a knedlíkem. Lidé budou moci ochutnat i zajíce na smetaně nebo na česneku,” vyjmenovala některé dobroty z jídelního lístku majitelka restaurace Jitka Krajíčková.

Zvěřinové maso je dobře stravitelné, obsahuje málo tuku, a naopak velké množství zdraví potřebných prvků. A které je mezi lidmi nejoblíbenější? „Nedá se jednoznačně říct, že lidé například dávají přednost jelenímu masu před srnčím. Nejčastěji si objednávají steaky a medailonky. Muži volí spíš těžší kuchyni a mají raději maso s knedlíky, ženy si dávají něco lehčího,” řekla majitelka restaurace, v níž se ze zvěřinových hodů už stala tradice.

Dopřát si delikatesy ze zvěřiny nemusejí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Podle odborníků ji zvládne upravit každý, stačí jen dodržovat určité zásady. Nejdůležitější z nich je nechat maso správně odležet. „Zrání masa u zvěřiny probíhá pozvolna. Výjimkou je zvěřina získaná odstřelem při honu, protože obsahuje ve tkáních velké množství krve. Rychle se kazí a musí se co nejrychleji spotřebovat,” uvedl kuchař Luboš Smékal.

Gurmáni si mohou pochutnat na zvěřinových delikatesách od čtvrtka do neděle, v sobotu jim k tomu zahraje cimbálová muzika z Uherského Hradiště. Kdo bude chtít ochutnat některou ze specialit, musí si rezervovat místo na telefonním čísle 702 318 000.

Jelení filé s bylinkovým máslem
Suroviny: jelení hřbet 800 g , máslo čerstvé 40 g, olej stolní 40 g, petrželová nať 8 g, kapary 8 g, citron 40 g, hořčice 20 g, pepř mletý 0,8 g, sůl 12 g .
Jelení hřbet vykostíme, odblaníme a krájíme na řezy ve tvaru bifteku. Potom bifteky osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji nebo na roštu. Na hotové filé klademe kolečko bylinkového másla, které upravíme vmícháním hořčice, citronové šťávy, drobně sekané petrželové nati a kaparů do syrového másla. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.