Přihlásit

Veterináři: Stát by měl mít větší pravomoci při kontrole chovů psů (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stát by měl mít větší pravomoci při kontrole chovů psů. Pomohlo by mu to v boji proti tzv. množírnám, v nichž jsou zvířata chována v nevyhovujících podmínkách. Na tiskové konferenci to včera uvedli zástupci soukromých veterinárních lékařů, státní správy i kynologové.

            „V současné době se hledá způsob, který by omezil či eliminoval závadné komerční chovy, aniž by postihl řádné chovatele,” řekl v reakci na výroky veterinářů mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán, který potvrdil, že česká legislativa pojem množíren nedefinuje. Ministerstvo podle něj na řešení spolupracuje s veterináři, kynology i policií. Situací se zabývá i pracovní skupina, která vznikla v Poslanecké sněmovně.

            Porušování zákona by mohlo omezit i povinné čipování všech psů. Podle pravidel Evropské unie musí být nyní povinně označeni čipem pouze psi, kteří cestují se svými majiteli z jedné členské země do druhé. Zároveň musí mít cestující psi pas.

            Registr pasů a tudíž i čipů vede Komora veterinárních lékařů. To, zda se stát rozhodne povinně plošně čipovat všechny psy, je na jeho rozhodnutí. V Česku tuto povinnost zatím chovatelé nemají.

            Nepropojenost registrů například komplikuje pátrání po ztracených psech. „Pokud se totiž pes ocitne vně svého perimetru, kde je schopen najít cestu zpět, tak nemá šanci,” řekl Daniel. Zároveň upozornil na to, že případné vybudování centrálního registru by bylo poměrně nákladné, jeho cena by se pravděpodobně pohybovala ve stovkách milionů korun.

            Podle Jordána panuje shoda v tom, že příčinou výskytu množíren je především dostatečná poptávka po levných štěňatech z neznámých chovů. Takové pořízení štěněte podle něj bývá dokonce vnímáno jako milosrdenství, protože může být například prezentováno jako pomoc toulavým psům z ciziny.

            Pokud poklesne poptávka po takovýchto psech, lze předpokládat pokles nabídky psů neznámého původu. Centrální evidence podle něho může řešení problému pomoci. Její nevýhodou jsou však především náklady pro všechny chovatele.

 

***
Češi jsou národem pejskařů. Českomoravská kynologická unie coby největší chovatelská organizace ročně zapíše zhruba 40 tisíc nově narozených štěňat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.