Přihlásit

Myslivci nejsou jen lovci, musejí chránit zvířata i jejich prostředí (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V době pradávné, ve které pralidé lovili mamuty, se jejich činnosti asi myslivost sotva říkalo. Byl to jednoduše řečeno lov, jehož cílem bylo zajistit všem členům tlupy maso a uchránit je před smrtí hladem. Před pár stoletími, kdy tehdejší vládci lovili pro zábavu, se jejich konání možná myslivostí nazývat začínalo. O něco později si tehdejší „lidoví myslivci” libovali nad z dnešního pohledu neuvěřitelnými stavy třeba zajíců, kterých ročně lovili jeden a půl milionu, a koroptví dokonce přes dva a půl milionu. Bylo sice mnohem míň zvěře srnčí a jelení, i divočáků aby člověk pohledal, ale myslivost to už byla se vším všudy. Tedy s ustálenými tradicemi, zvyky a pravidly, které ji proslavily v celé Evropě. Jezdili, a někde jezdí i dnes, za ní lovci odevšad. Valná většina u nás hledala nejenom lovecké zážitky, ale vyhledávala především onu atmosféru kolem myslivosti, přátelství a kamarádské vztahy, které byly v českých i moravských končinách mezi myslivci pověstné.

            Slovo myslivost je odvozené od významu slova myslet. Dokázat rozumem, jak lovenou zvěř přelstít a posléze třeba i ulovit. Jenomže také vymyslet, jak jí uchránit prostředí, ve kterém žije. Jak zachránit a pečovat o poslední zbylé polní remízky, meze a zeleň v polích. Jak jí za zimního času pomoci přežít. A jak potom v době nastupujícího jara a hlavně v průběhu senosečí a sklizní uchránit její mláďata před nemilosrdnými stroji přinášejícími smrt. Stejně tak před záhubou na cestách i na silnicích. Jak ji chránit třeba před pytláky.

            Jak nejlépe postavit a kam umístit zařízení pro předkládání krmiva tak, aby se zvěř soustředila do míst, ve kterých nepůsobí okolnímu prostředí škody. Ale také vymyslet, jak tyto případné mnohdy nemalé škody zvěří způsobené odvrátit nebo jim předejít.

            Musí vymyslet, jak udržet stavy zvěře na jakési potřebné výši se snahou jednotlivé druhy v přírodě zachovat a jak současně nedopustit jejich přemnožení s následným působením škod. Jak zabránit zvyšování stavů zvěře dravé, která se mnohdy odvažuje až do obydlených míst.

            Jak rozumem dokázat nastolit v přírodě přirozenou rovnováhu všeho živého. Vždyť všichni ti tvorové jsou naším národním bohatstvím. Bohatstvím, které nám zanechali naši předkové. Bohatstvím, které jsme povinováni zachovat a předat těm, kteří přijdou po nás.

            A tak bychom si možná měli uvědomit, co by v naší přírodě nastalo, kdyby myslivci přestali „myslet”, nebo kdyby nebyli vůbec. Kam až by narostly stavy nejenom divočáků, se kterými „zápasíme” se střídavými úspěchy, dnes? Kdo by potom asi tak dokázal bránit zvěři páchat škody v lesích a na polích a kdo by za ně byl zodpovědný? Přišla by doba, kdy bychom se báli vstoupit do lesa nebo se projít po cestě mezi poli?

            Možná to není na první pohled tak docela zřejmé, ale tomu všemu stojí myslivci přece jenom v cestě. Mají, a to dokonce zákonem, uloženo starat se o zvěř, kterou stát prohlásil národním bohatstvím. Tentýž zákon jim uložil i starost o její životní prostředí. A tak jim nezbývá nic jiného než „myslet” (myšleno provozovat myslivost).

            Snad je již zřejmé, že ona myslivost zdaleka není jenom lov. Naše pojetí tohoto slova je mnohem širší a obsáhlejší. Možná i proto byla česká myslivost se svými zvyky, mluvou i tradicemi prohlášena za kulturní dědictví našeho státu, stejně jako slovácký „verbuňk” nebo úžasná jízda králů ve Vlčnově. Význam české myslivosti může být v blízkém budoucnu ještě podtržen uznáním v kategorii světové organizace UNESCO. A to už by znamenalo uznání ještě významnější.

            Ostatně, podle mého názoru, jí toto ocenění dávno patří. On totiž žádný stát něco tak výrazně specifického, tak bohatého ve svých projevech, výrazech a činnostech pevně svázaných s přírodou a zvěří v celém světě nemá.

Jan Hart, člen komise Českomoravské myslivecké jednoty
Zajímá vás téma myslivosti? Máte námět, kterému bychom se měli věnovat?
Své náměty pište na e-­mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.