Přihlásit

Každé osamocené mládě nepotřebuje pomoc. Může zbytečně uhynout (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S příchodem jara přichází do záchranných stanic pro zvířata také první malí pacienti.
Ne všechna mláďata, která se tam ale dostanou, odbornou pomoc skutečně potřebují. Někteří nálezci je z přírody odebírají z pouhé lítosti a neznalosti. Bezdůvodná pomoc přitom může i zabít. "Mláďata každoročně tvoří téměř polovinu přijímaných pacientů. Dostávají se k nám často kvůli zranění. Jsou pokousaná psem či kočkou, poraněná po pádu z hnízda anebo jsou prokazatelně osiřelá. I přes naši dlouholetou snahu o osvětu široké veřejnosti, se k nám ale stále dostávají také mláďata, která pomoc ve skutečnosti vůbec nepotřebovala," popsal zvířecí záchranář Stanislav Němec.
Sezóna mláďat začíná pravidelně malými zajíčky. První se totiž rodí již v únoru. Kolikrát je tedy můžete najít v jamce ve sněhu. Matka zajíčky přes den nechává o samotě, a tak se leckdo mylně domnívá, že jsou osiřelí.
"V letošním roce jsme přijali již pět mláďat zajíce polního. Dvě byla zraněná. Jelikož umělý odchov zajíců není vůbec jednoduchý a nezřídka kdy končí úhynem z důvodu nepřijetí umělé náhražky mléka, předáváme zajíčky chovateli zajíců. Tense snaží o jejich adopci samicemi v chovu," vysvětlil Stanislav Němec a zdůraznil, že je důležité, aby se nálezci nesnažili mláďata sami krmit.
Malým zajícům může nevhodné krmení způsobit vážné zdravotní problémy vedoucí až k úhynu. To platí přitom nejen u mláďat zajíců, ale také u všech ostatních. Zvláště pak u savců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.