Přihlásit

Nové herní prvky v zooparku evokují život zvířat v přírodě (usteckenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poněkud atypické Oranžové hřiště je nyní plně k dispozici nejmenším i odrostlejším návštěvníkům Podkrušnohorského zooparku v Chomutově.

Jak Ústeckénovinky.cz informoval Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy, na pořízení řady herních prvků v přírodním provedení získal zoopark finanční grant ve výši 200 000 korun od Nadace ČEZ.  Zvláštností přitom je, že hřiště se nachází nejen v takzvané dětské ZOO, ale i na dalších místech rozsáhlého areálu, který je domovem chované evropské a euroasijské fauny.

"Za finanční prostředky od Nadace ČEZ jsme pořídili herní prvky pro děti a mládež, které evokují život zvířat a jejich pohyby ve volné přírodě. Na některých místech jsou zcela nové, a jinde byly nahrazeny již nevyhovující nebo poškozené prvky. Všechny jsou certifikované a splňují bezpečnostní požadavky. Rozšíří aktivity rodičů i dětí a zpříjemní jim návštěvu v zooparku. Tedy pokud ji budou chtít mít spojenou s aktivním pohybem, během něhož si vyzkoušejí své vlastní dovednosti a zdatnost," uvedla Iveta Rabasová, ředitelka Podkrušnohorského zooparku v Chomutově.
 
Díky příspěvku od Nadace ČEZ jsou v něm například nainstalovány lezecká sestava - průlezka s lany a sítí, balanční lanový žebřík, balanční kláda, dvě tampové houpačky s beranidly, terénní skluzavka, balanční lávka s vlnobitím a kolotoč. "Třeba překonáním balanční lávky si děti vyzkoušejí, jak se běhá opicím v korunách stromů a při překonávání různých překážek," dodala Iveta Rabasová. Dva herní prvky jsou podle ní například umístěny u výběhu rysů a opic, po jednom jsou pak v okolí expozice tuleňů, při vstupu u horní pokladny či při cestě k medvědům.

"Jsme rádi, že Nadace ČEZ pomohla tímto hřištěm, rozsetém po celém areálu zooparku, zatraktivnit jeho malým návštěvníkům pobyt v něm. V tomto případě asi neplatí - kdo si hraje, nezlobí. Spíše, kdo si hraje - pozná, jak my zvířata žijeme. Naše přispění má tedy hned dvojí efekt, a to herní a zároveň i výchovný. Je přitom více než symbolické, že právě symbolický šek na 200 000 korun od nás zoopark obdržel během oslav Dne Země," konstatovala Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.