Přihlásit

Meopta vyšla vstříc jiřičkám a poštolkám (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hnízda pro jiřičky, poštolky či rorýse umístila ve svém areálu v Přerově společnost Meopta. Ve spolupráci s odborníky připravila šest budek, které se stanou novým obydlím těchto živočichů.
"Jde o vyústění dlouhodobé spolupráce s Českou společností ornitologickou, jejíž členové využívají pro pozorování ptactva naše špičkové binokulární dalekohledy," uvedla vedoucí marketingového oddělení Meopty Pavla Krutílková.
Po zahnízdění se podle ní plánuje on-line přenos webkamerou z hnízd jiřiček, kterých na budovách v areálu hnízdí každoročně několik set párů, je to jedna z největších populací jiřiček na střední Moravě.
"Zdejší budovy mají industriální charakter s množstvím říms, a tak zde mají jiřičky dobré podmínky pro život," uvedl ornitolog Evžen Tošenovský.
Jiřičky si nejvíce oblíbily hlavní administrativní budovu, postupně se vedení podniku bude snažit ve spolupráci s ornitology přesunout ptáky do nových hnízd na jiné budovy v areálu.
Pro rorýse už visí v areálu Meopty tři hnízda po třech komorách, tedy celkem pro devět rorýsích rodin.
"Samozřejmě musíme je sem nalákat. K tomu využijeme malé reproduktory umístěné do blízkosti budek. Jejich prostřednictvím budeme pouštět hlasy rorýsů, aby je přilákaly do nových obydlí," dodal Tošenovský.
V areálu Meopty se už nachází i jedna speciální budka pro netopýry.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.