Přihlásit

Muzeem v Přerově se rozléhá ptačí zpěv Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Morava
Když jsme vstoupili do budovy Ornisu, přivítal nás zpěv ptáků. Její šéf Josef Chytil nesl tři pytlíky podobné těm, ve kterých mají děti školní přezůvky. Aze sáčků se linul ptačí zpěv. Muž je zrovna přinášel od jezírka v lužním lese, kde zdejší ornitologové ptáky loví do sítí.
Doktor Chytil sáhl do pytlíku a vytáhl mrňavého opeřence bílé, šedobéžové a místy i černé barvy s poměrně dlouhým ocasem. Právě podle něj dostal jméno mlynařík dlouhoocasý. V dalším sáčku se skrývala červenka obecná s výraznou oranžovou náprsenkou a ve třetím byl budníček menší. Ornitolog prvním dvěma zkontroloval kroužky, které jim minule umístil na nohu. Tímto identifikačním náramkem ozdobil také třetího a všichni pak vylétli z okna zpátky do přírody.
Ornis je ojedinělým přírodovědným oddělením Muzea Komenského v Přerově zaměřeným především na opeřence. Jeho název je zkratkou sousloví ornitologická stanice. Sídlí v Bezručově ulici, na místě, kde už ve třicátých letech dvacátého století stála budova Moravské ornitologické stanice. Zabývají se tu nejen zmíněnými průzkumy a odbornou činností, ale hlavně popularizací oboru, výstavami, výukovými programy, exkurzemi, přednáškami či sbírkovou činností.
Ve voliérách vedle budovy žijí poštolky, káňata, sovy, kavka a různí další ptáci. Většina z nich je trvale handicapovaná, a tak se tu o ně starají a ukazují je návštěvníkům. Ti, kteří se vyléčí a jsou schopni života ve volné přírodě, se do ní nakonec vracejí. Kroměživých ptáků najdeme v interiéru stovky vycpaných. Člověk žasne hned při vstupu do expozice, kde jsou vystaveni ptáci vyskytující se v České republice. Spatří tam totiž pelikána, tereje bílého a orlosupa, což jsou druhy, které se na našem území vyskytují jen výjimečně. Ale pozornost si zaslouží i exempláře ptáků různých velikostí, barev, rozličné stavby těla, kteří tu s námi sice žijí, ale běžně je nevídáme. "Máme tu vystaveno asi 1050 ptáků, druhů je zde okolo 370, přičemž v České republice máme zjištěno okolo čtyřset druhů. Výstava má ukázat třeba jedince, u nichž mají samec a samice rozdílné zbarvení, u některých ptáků se zase liší zbarvení v létě a v zimě," prozradil náš průvodce Chytil. Vedle stálé expozice najdeme výstavu Táhni,... ale vrať se!. Tady jsme si prohlédli včelojeda lesního, který vybírá vosy z podzemních hnízd. Tento pták má v rozpětí křídel asi metr a půl. Ve vitríně jsme viděli vyhynulého holuba stěhovavého. Zjistili jsme, že holubi se dokážou orientovat i se zakrytýma očima a že směr letu špačků je podmíněný geneticky. Výstava, která odstartovala tento měsíc, bude otevřená až do konce října.
Více se dozvíte v dopolední reportáži Přímo z místa. Český rozhlas Olomouc ji vysílá pravidelně v neděli po deváté hodině.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.