Přihlásit

Sokoli jsou pryč. Zmizení šetřila dokonce kriminálka (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplické skály
Hnízdění sokolů stěhovavých v Teplických skalách provází již třetím rokem smůla. Tři mladí sokoli měli letos všechny předpoklady pro dobrý výsledek, tedy že vyletí z hnízda a rozšíří tak počet vzácných dravců. Jenže v tomto týdnu se vše vyvinulo jinak a sokoli z hnízda zmizeli.
"Samice, která je původem z Jeseníků, je zkušená. V Adršpašsko­teplických skalách hnízdila již druhým rokem. Letos si pár vybral méně přístupnou, zdánlivě bezpečnější hnízdní dutinu a sokolům přálo také počasí. Mláďata se vylíhla už minulý týden a rodiče je pečlivě krmili. Ještě v úterý navečer byli na hnízdě tři malí sokolíci v prachovém peří. Jenže ve středu ráno bylo už všechno jinak," sdělil Petr Kuna, pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko.
I když jsou sokoli na vrcholku potravní pyramidy, mláďata mají své nepřátele. "Nevíme s jistotou, co se v noci stalo, ale nejpravděpodobnější je, že mláďata sebral výr velký, další ohrožený druh. Ztrátu mláďat zjistil náš strážce," dodal Petr Kuna.
Protože v minulosti byly i pokusy ukrást vajíčka sokolů, strážci se na takovou možnost připravili. Fotopasti u Chrámových stěn, kde se hnízdiště sokolů nachází, však nezaznamenaly cizí osoby a ani se nenalezly žádné lidské stopy v okolí hnízdní stěny.

Na vině jen drsné zákony přírody
"Chtěli jsme mít větší jistotu, že můžeme vyloučit lidský faktor, proto nám tentokrát s ohledáním hnízdiště pomohla i náchodská kriminální policie. Ta došla ke stejným závěrůmjako my, tedy že nedošlo k odcizení mláďat člověkem. Zákony přírody jsou někdy drsné, ale i v tom je určitý půvab divočiny chráněné v našich rezervacích," uvedl Petr Kuna.
Hnízdění sokolů bylo v uplynulých dnech možno pozorovat, a to díky hezkému počasí minulých týdnů a stativovému dalekohledu. Než došlo k předčasnému ukončení hnízdění, navštívilo pozorovací místo přes 300 turistů. "V silném stativovém dalekohledu mohli spatřit nejen samotné dravce strážící okolí hnízda ze suchých stromů na vršcích skal, ale i hnízdní dutinu s rodiči střídavě sedícími na vejcích a později zahřívajícími a kryjícími čerstvě vylíhlá mláďata," uvedl Petr Kuna. A dodal: "Chtěli bychom poděkovat všem návštěvníkům za upřímnou podporu a za pochopení a respektování pokynů nutných k ochraně těchto vzácných dravců. Potěšilo nás, že několik skupin přijelo do skal právě kvůli možnosti pozorovat tyto vzácné dravce v přirozených podmínkách. Děkujeme také městu Teplice nad Metují za vstřícnost a za praktickou pomoc provozovatelům turistického okruhu. Dík patří také Lesům České republiky za financování pozorování a odborných prezentací."
Možnost pozorování sokolů v Adršpašsko - teplických skálách se veřejnosti nabízí od roku 2012. Tehdy se sokolům podařilo vyvést dokonce čtyři mláďata a návštěvníci tak mohli vidět i to, jak se jejich mláďata učí létat, lovit a trhat potravu. V dalších letech však hnízdění nebylo úspěšné. V roce 2013 vylíhnutá mláďata uhynula kvůli extrémním dešťům a v roce 2014 hnízdo s dorůstajícími mláďaty vyplenil výr.

***
Sokoli u nás Sokol stěhovavý patřil ještě donedávna mezi téměř vyhubené druhy, ale od devadesátých let minulého století se početnost jeho populace v Čechách pomalu zvyšuje. Na Broumovsku se sokoli vyskytují především na území národních přírodních rezervacích Adršpašsko­teplické skály a Broumovské stěny. Oblíbenou lokalitou dravců jsou Chrámové stěny v Teplických skalách, kde hnízdí pravidelně od roku 2004. Od té doby zde sokoli vyvedli celkem dvaadvacet mláďat a jedná se tak o nejúspěšnější hnízdiště v oblasti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.