Přihlásit

Obora s daňky bude dalším lákadlem pro návštěvníky královéhradeckých městských lesů (ČRo - hradec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vedení společnosti pokračuje v trendu zatraktivňování rozhlehlé rekreační oblasti na okraji Hradce Králové. Další novinkou bude i výstavba občerstvení, které bude zaměřeno na grilování ryb a uzení klobás.

Královéhradecké městské lesy už jednu oboru vybudovaly loni. Stala se domovem rodinky divokých prasat a turisté na ni narazí poblíž Hradečnice asi tři kilometry od lesního hřbitova.
"Lidi tam chodí v obrovský míře. Samozřejmě jsme tam dali nějaká pravidla, byť prase jako všežravec není problém, když se krmí, ale není možný zas tam sypat kdejaký domácí odpad a podobně. Takže tam máte takové cedulky čím je možný krmit a jak se v okolí té obůrky chovat", říká nadlesní Tomáš Jankovský. Právě prasečí rodinka se dočká sousedů. V bezprostřední blízkosti totiž pracovníci městských lesů dokončují obůrku pro daňky. Kromě černé zvěře, tak budou moci návštěvníci obdivovat i zvěř spárkatou.
Pokračuje ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán: "Bude zde daňčí zvěř, která zase bude mít pozorovatelny, budou moct samozřejmě zase, ne krmit, ta dančí zvěř je citlivější proti divočákům, na to krmení. Ale uvidí jejich život, narození mláďat a to co vlastně tady žije. Pořád propagujeme druhy zvěře, které tady v lesích žijí, ale návštěvníci nemají možnost se s nima běžně potkat".
Jakým způsobem budou městských lesů korigovat krmení daňků upřesňuje nadlesní Tomáš Jankovský: "Připravíme krmení, které tam bude předložené, že by si ho lidi mohli eventuálně dávat. Nebo uvažujeme o sběrných nádobách, kde by třeba suché tvrdé pečivo nám odkládali, a my bychom se snažili to krmení dělat sami. U té daňčí zvěře je to opravdu jiný a mohlo by dojít k úhynu".

Výstavba dančí obůrky není jedinou věcí, kterou Městské lesy na letošní rok připravují. Poblíž Svinar vyrůstá nové občerstvení, které bude mít speciální zaměření, říká Milan Zerzán: "Je to 250 metrů od ulice Pod Haltýřem a bude speciálně zaměřen na grilování ryb a uzení klobás a takovéto věci, co jsou trochu netradiční v těch stáncích, takže to bude otevřené také do léta".
S rozšiřujícímí se službami roste i návštěvnost rekreačních lesů. Ne všichni turisté jsou ohleduplní k přírodě a tak si možná ani neuvědomují, že porušují zákon."Tam jasně platí lesní zákon, že by se v lese neměly odhazovat odpadky. Nad tím by se měl každý zamyslet. Jdeme do přírody, takže to co si přineseme bychom si zase měli odnést domů", říká nadlesní Tomáš Jankovský.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.