Přihlásit

Hubertku, která shořela, se chystají myslivci obnovit (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fryšták – O dvacet let starou chatu Hubertku přišli fryštáčtí myslivci před více než půl rokem. V polovině listopadu lehla popelem. Myslivci tak přišli o „klubovnu" s kuchyňkou, skladištěkrmivapro zvěř a všichni ostatní o místo, kde se schovat před deštěm nebo zajít na některou z akcí, kterou myslivci pořádají.
Fryštácká Společnost přátel lesa Ondřejovsko (SPLO) a město chtějí ale Hubertku letos na stejném místě postavit. Radnice hodlá přispět částkou 150 tisíc korun ze svého rozpočtu. „Uvědomili jsme si totiž dvě věci: za prvé se naši myslivci výrazně podílí na kulturním životě lidí, jako je pořádání plesů či setkání, přičemž od nás pořádně nikdy nezískali žádnou dotaci. Za druhé vnímáme chatu a celé místo jako jeden ze symbolů Fryštáku. Měla by znovu stát a připomínat památku svatého Huberta, patrona myslivců. Zároveň má být poděkováním za jejich péči o les," sdělil starosta města Lubomír Doležel.
Předseda SPLO Radek Vyskup by rád viděl letos hotovou alespoň hrubou stavbu. „Stačilo by pro tento rok třeba jen místo k uložení krmiva. To nám hodně schází. V době požáru jsme měli něco v krmelcích, sezona naštěstí skončila začátkem května. Situaci ale musíme vyřešit do podzimu," podotkl předseda.
Přiznal, že k jednání a akcím nyní využívají místní pohostinství. „Chata nemusí být zateplená, ale ať se s ní aspoň letos pohne," dodal předseda, který by si představoval chatku opláštěnou z roubenky.
Termín oprava však na ni nemohou uplatnit, postavit ji musejí takříkajíc od základů. „Vše je zatím ještě pořád v jednání, musíme vyběhat nové stavební povolení. Kromě peněz od města na to použijeme i finance, které jsme vydělali na plese, jenž jsme pořádali," vysvětlil předseda myslivců. Chata Hubertka stála na betonových základech, tvořena byla dvěma mobilními buňkami s ocelovými rámy. „Dva dny před požárem jsme v ní tehdy byli naposledy. Všechno bylo v pořádku. Pak nám ale zavolal člověk, který se věnuje orientačním běhům. Řekl, že je tam místo chatky jen hromada vyhořelých trosek," vzpomněl událost loňského roku. Podle mluvčího zlínské policie Petra Jaroše viník zatím není známý. Není ani jasné, zda vlastně vůbec nějaký byl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.