Přihlásit

Nakažení. Objevili nemocné zajíce (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci z veselského sdružení Buková si nechávají své úlovky z honů vyšetřit na zaječí nemoc. Testy byly pozitivní.

Veselí nad Moravou – Na Veselsku se objevila tularémie. Před touto nemocí zajíců varují tamní myslivci. Nemoc je totiž přenosná i na člověka. „Po každém honu si necháváme ulovené zajíce vyšetřit. Takto jsme postupovali i u třech, kteří byli podvyživení. U dvou z nich výsledky ukázaly, že byli nemocní. Při sčítání zvěře jsme zjistili, že zajíců v naší honitbě až nepřiměřeně ubylo," sdělil předseda mysliveckého sdružení Buková Veselí nad Moravou Josef Radosta.
Podle něj se takzvaná zaječí nemoc projevuje především tím, že nakažení zajíci ztrácejí plachost. Infekci mezi zvířaty přenáší hlavně klíšťata a komáři. Nakazit se může i člověk, například při porcování nemocné zvěře nebo vdechnutím prachu obilí. „Tularémie je akutní nebo chronické bakteriální onemocnění zajíců a hlodavců, ale i dalších zvířat. V akutní formě jsou zvířata malátná a onemocnění se projevuje i teplotami. Chronická forma tularémie se vyznačuje vyhublostí a zhnisáním mízních uzlin. A opět ztrátou ostražitosti a pohyblivosti," vysvětlila veterinářka Martina Sukupová. Předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík uvedl, že tularémie není na Hodonínsku rozšířená plošně. „O výskytu nemoci na Veselsku vím, ale nemám žádné poznatky o tom, že by se v hodonínském okrese nacházela další ohniska nemoci. Vyšetřování na tuto nemoc už není několik let povinné," vyjádřil se předseda spolku.
Veselský veterinář Dušan Dvořáček se testováním krve zajíců podezřelých z onemocnění tularémií zabývá už pětadvacet let. „Po loňském podzimním honu měli dva zajíci krevní test pozitivní, proto myslivci zvířata poslali na další vyšetření. Myslivci ze sdružení Buková mi ale potvrdili, že letos na jaře našli několik uhynulých mladých zajíců, kteří jsou proti tularémii méně odolní," sdělil lékař. To zvýšilo podezření myslivců, že v jejich honitbě vzniklo ohnisko nákazy. „Pokud je bakteriologický test pozitivní, je prokázaný původ onemocnění," naznačil úřední veterinární lékař pověřený řízením úseku epizootologie pro okres Hodonín Krajské veterinární správy Jan Konečný. Veselští myslivci tvrdí, že takový protokol mají. „Zkouška byla pozitivní," potvrdil předseda veselských myslivců Radosta.

***

Nemoc u člověka

Po inkubační době má zvýšenou teplotu a cítí slabost. V místě vstupu nákazy do těla vzniká zánět a následně vřed. Bolestivě se zduří podpažní uzliny. Po vstupu infekce do očí se rozvíjí zánět spojivek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.