Přihlásit

Za vyhynutí mamutů může jejich průmyslový lov, tvrdí polští vědci (zpravy.tiscali.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za vyhynutí mamutů mohou lidé z tzv. gravettienské kultury, kteří je lovili ve velkém. K tomuto poznatku dospěli polští vědci. Gravettienská kultura "ovládala" v období 30 tisíc až 20 tisíc let př. n. l. velkou část dnešní Evropy a lov mamutů se tehdy stal téměř průmyslovou záležitostí. Kromě mamutího masa se totiž v masovém měřítku zpracovávaly kly i kosti.

Podle polských vědců lidé gravettienu nelovili mamuty jen pro maso, ale úlomky jejich kostí používali též jako palivo do ohně. Kosti a kly představovaly rovněž důležitý materiál pro výrobu nářadí a ozdob, v některých případech, především na území dnešní Ukrajiny a Ruska, si z nich lidé stavěli obydlí. Archeolog Piotr Wojtal říká, že lidé gravettienské kultury si mamutí maso patrně rožnili.
"Ostatky mamutů byly ve střední Evropě nalezeny na mnoha místech," řekl Wojtal britskému deníku Daily Mail. "Na některých z nich je opravdu velké množství pozůstatků, což jednoznačně svědčí o tom, že lidé této kultury se zaměřovali na lov," dodal.

Mamuti byly důležitou složkou gravettinské kultury
Mamuti podle něj hráli v životě gravettienských lovců velkou roli. "Význam tohoto zvířete je zdůrazněn i tím, že byly nalezeny sošky mamutů z mamutích klů," uvedl Wojtal. Pečlivě vyleštěný mamutí kel byl nalezen například v jihomoravském Pavlově, připomněl vědec.
Gravettien, archeologická kultura z doby kamenné, pojmenovaná podle lokality La Gravette ve Francii, byla známá výrobou malých zaostřených čepelí. Pozůstatky této prehistorické kultury byly objeveny v jeskyních ve Francii a také na nalezištích pod širým nebem ve střední Evropě a Rusku.
Průzkum lidských ostatků objevených v České republice navíc ukázal, že mamuti tvořili podstatnou část jídelníčku lidí gravettienské kultury. Lidé tehdy na mamuty srstnaté hodně spoléhali. Čeští antropologové pod vedením Svobody již v zahraničních časopisech publikovali řadu poznatků o tom, že lidé jedli i rostlinnou stravu a menší zvířata, jako zajíce, ptáky a ryby.
Srstnatí mamuti se vyvinuli před asi 400 000 lety a vymřeli asi před 10 000 lety. Na jejich vyhynutí měli podle Wojtala a jeho kolegy Jaroslawa Wilczynského právě lidé gravettienské kultury velký podíl. "Myslíme si, že zaměření tehdejších lidí na lov mamutů srstnatých bylo dáno tím, že chtěli získat velké množství masa v krátkém čase. Mamutí kosti byly žádaným palivem, ale kosti a kly byly využívány i k výrobě nářadí, ozdob a bižuterie."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.