Přihlásit

Predátoři si zaslouží diskusi i životní prostor (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dravá zvířata v přírodě vyvolávají konflikty mezi jejich ochránci a lidmi, kterým škodí. Český nadační fond pro vydru z Třeboně chce vést dialog mezi oběma tábory.

TŘEBOŇ
Rys, vlk, vydra, volavka nebo třeba i medvěd. To všechno jsou zvířata, která vyvolávají napětí a konflikt. U někoho přítomnost těchto druhů v naší krajině vyvolává nadšení, u jiného obavy a najdou se i tací, kteří neváhají proti těmto druhům použít nedovolené pasti a nástrahy napuštěné jedem nebo střelnou zbraň. Mají totiž jednu nevýhodu: živí se jinými zvířaty, často i těmi, které pro svoji potřebu chová nebo loví člověk. A tím mu de facto konkurují. Aby mohli v naší krajině přežít, musí si jejich význam uvědomit i ti, jejichž hospodaření mohou ohrožovat. Tedy především zemědělci, myslivci nebo rybáři. Debatu s nimi chtějí v letošním roce zahájit pracovníci Českého nadačního fondu pro vydru, organizace, která v Třeboni působí už od roku 1993. Tehdy se nadační fond zabýval hlavně monitoringem výskytu vydry říční na celém našem území. Dnes se řeší především environmentální výchovu a péči o handicapované divoké živočichy ve vlastní záchranné stanici.
"Po této třecí ploše mezi dvěma zájmovými skupinami se pohybuje dlouhodobě, a proto si uvědomujeme potřebu dialogu. Stavění bariér nikam nepovede," ví ředitel organizace Jan Nový.
Program nazvaný Osvětou a vzděláváním od konfliktu k toleranci, který vznikl i díky grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, by podle něj měl naplno začít fungovat od letošního září.
V současné době jsou ve fázi příprav prezentace, cílovou skupinou jsou totiž i studenti a žáci škol.
"Hlavním přínosem ale budou velké semináře, které máme naplánované v deseti krajích Česka, a potom také připravovaná publikace, která zájemcům prakticky přiblíží například důležitou metodiku při žádání o náhrady škod způsobených predátory," vysvětlil Nový a zdůraznil, že přítomnost predátorů, tedy zvířat na vrcholu potravního řetězce, má zásadní význam i pro přežití a zdraví populací ostatních druhů. "V případě, že predátory vyhubíme, nemá je kdo nahradit. Dopady na populace ostatních druhů mohou být potom obdobné jako u pověstného domečku z karet," upozornila environmentalistka Zuzana Chabadová.
Problém je ale v tom, že pro některé druhy je mnohem snazší lovit domácí zvířata než ta divoká, a je proto jasné, že je preferují. "Právě proto mohou být způsobené hospodářské škody někdy tak palčivé. Chovatelé se pak cítí právem poškozeni. A bránit se nemohou, protože jsou mnohé z dravých zvířat chráněna zákonem a mezinárodními úmluvami. "Jejich ochrana je nutná, i když myslím, že u některých druhů možná najdeme shodu v tom, že možná za současných podmínek i zbytečná. Není však možné podceňovat dynamiku vývoje populací," upozornil dále Nový.
Navíc rapidně ubývá i biotopů, ve kterých mohou dravá zvířata žít. I ty potřebují ochranu - a bez pomoci a pochopení zemědělců, rybářů a dalších skupin ji samotní ochránci zajistit nedokáží.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.