Přihlásit

Soutěž o Zlatou srnčí trofej se zahraniční účastí (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu 6. 6. 2015 pořádal MS Hutisko-­Solanec ve spolupráci se ZŠ a MŠ a obcí Hutisko­ Solanec ve školním areálu 43 ročník Místního Kola Zlaté srnčí trofeje (MK ZST). Děti, které navštěvují myslivecké kroužky mohou získané znalosti o myslivosti, přírodě i její ochraně uplatnit v této soutěži. Na soutěž k nám pravidelně jezdí děti mysliveckého kroužku z Hranic na Moravě vedený Ing. Dvořákem, CSc. a Bc. Bohuslavem Kristkem. Podruhé k nám zavítal myslivecký kroužek ZŠ Andrea Kmeťa z Levic na SK vedeným Ing. Štefanem Palaťkou. Z důvodu velké vzdálenosti to pro ně znamenal opět dvoudenní výlet. V pátek 5. 6. 2015 dorazili naši hosté dle časového plánu na parkoviště ve středu obce. Po krátké prohlídce náměstíčka a myslivecké skříňky, která nabídla souhrn aktivit činnosti dětí z POŠTOLKY, jsme společně dorazili na naši zahradu. Zde jsme spolu strávili příjemné odpoledne. Děti obou kroužků si prověřily své střelecké schopnosti ve střelbě ze vzduchovky. Na večer jsme přejeli k ubytování na mysliveckou chatu sousední honitby MS Vigantice Rysová. V připravené a vytopené chatě naše hosty přivítal předseda Jiří Jurajda a zajímavé povídání mělo pokračování u hořícího krbu.
V sobotním prosluněném ránu již v 8 hodin vítala ve vstupní hale ZŠ a MŠ přijíždějící děti a členy doprovodu dětská cimbálová muzika Světlina vedená pani učitelkou Drahomírou Holišovou. Hudbou a zpěvem tak přispěla k dobré pohodě po celou dobu soutěže. Po ukončení prezentace se děti seřadily před školou a slavnostní myslivecké hlaholy trubače Josefa Uhláře oznámily zahájení soutěže. Ředitelka ZŠ a MŠ Mgr. Šárka Gájová přivítala soutěžící děti, vedoucí kroužků, členy místního MS i přítomné hosty. Vyjádřila radost, že soutěže o myslivost, přírodě a její ochraně mohou být pořádány na půdě ZŠ. Poděkovala také místnímu MS za celoroční spolupráci ve prospěch dětí a soutěžícím popřála hodně úspěchů. Starosta obce Hutisko­Solanec ing. Vladimír Petružela rovněž přivítal všechny přítomné, soutěžícím popřál hodně zdaru a přesnou mušku ve střelbě. Za MS přivítal všechny přítomné pan Zdeněk Pavlica a připomenul dětem, aby v soutěži zúročily vše co se v průběhu celoroční přípravy naučily. Sdělil, že po celou dobu soutěže se bude dětem i všem přítomným podávat zdarma pohoštění i občerstvení včetně kávy. Následně pan Josef Skalík seznámil soutěžící s pravidly soutěže, představil zkoušející i jednotlivá stanoviště, a soutěž mohla začít. Do soutěže vstoupily jako první děti kat. "0" - předškoláci a 1. třída - 19 dětí. Jejich úkolem bylo popsat na panelu obrázky zvěře pernaté i srstnaté správnými názvy. U této kategorie se pořadí neurčovalo. Všechny obdržely diplom a drobné ceny. Na děti kat: "A" i "B" čekaly náročné úkoly na jednotlivých stanovištích zoologie, lesní botaniky lovecké kynologie, loveckého střelectví, náročné testové otázky, střelba ze vzduchovky na redukovaný terč srnce.
Poháry nejúspěšnějším předal starosta obce Hutisko­ Solanec Ing. Vladimír Petružela. O spokojené žaludky ve školní jídelně se tradičně postaral tým: Ludmila Skalíková, Helena Ručková, Jana Fusková ­manželky a maminky myslivců, Pavlica Zdeněk, Antonín Janoš, ­členové MS.
Ve 13:00 slavnostní signály oznámily vyhlašování výsledků ZST. Soutěžící všech kroužků prokazovali velké znalosti i střelecké dovednosti a předvedli všem přítomným, že přírodě umějí pomáhat. Děti jednotlivých kategorií se střídaly na stupni vítězů a od zástupců ZŠ a MŠ, vedení obce i zástupců MS přebíraly diplomy, medaile, poháry i ceny. Totéž obdrželi všichni účastníci soutěže bez ohledu na pořadí. Poděkovali dětem za výbornou úroveň prokázaných znalostí a vítězům popřáli hodně úspěchů v OKZST. Ceny soutěžícím také předal Ing. Palaťka z Levic za které mu děkujeme. Poděkování patří také Ing. Bohuslavu Dvořákovi, který přivezl soutěžícím sladkosti s mysliveckými motivy. Velké poděkování patří sponzorům MK ZST, kteří tuto soutěž každoročně podporují. Množství a hodnota cen pro všechny účastníky soutěže přispívají k soutěživosti a zájmu dětí i rodičů a je veřejnosti pozitivně vnímána.
Tento ročník ZST proběhl za pěkného počasí a svým způsobem byl pro všechny přítomné úspěšný.

***

Zaslali: za vedení kroužku POŠTOLKA: Josef Skalík, Josef Koláček, Jozef Žabka, snímky Jozef Žabka

V kat. "A" druhá až pátá třída soutěžilo 14 dětí a součet získaných bodů určil následující pořadí:
1. Filip Pastorek, POŠTOLKA, 143,5 bodu
2. Lukáš Rada, Hranice n. M., 140 bodů
3. Vojtěch Sekyra, POŠTOLKA, 135,5 bodů
4. Ondřej Staněk, Hranice n. M., 129 bodů
5. Gabriela Václavíková, POŠTOLKA, 116 bodů
Soutěž ve střelbě ze vzduchovky na vzdálenost 10 m pro soutěž MKZST:
1. Vojtěch Sekyra, POŠTOLKA, 50 z 50 bodů
2. Jiří Sekyra, POŠTOLKA, 50 z 50 bodů
3. Lukáš Rada, Hranice n. M., 49 z 50 bodů
Pořadí učeno po rozstřelu.
V kat. "B" šestá až devátá třída soutěžilo 10 dětí a součet získaných bodů určil nasledující pořadí.
1. Kateřina Skalíková, POŠTOLKA, 134,5 bodu
2. David Mikunda, POŠTOLKA, 131 bodů
3. Anna Sekyrová, POŠTOLKA, 130 bodů
4. Václav Kunz Hranice n. M. 128 bodů
5. David Meszáros LeviceSK 125,5 bodu
Soutěž ve střelbě ze vzduchovky na vzdálenost 10m. pro soutěž MKZST:
1. Kateřina Skalíková, POŠTOLKA 48 z 50 bodů
2. Denisa Chudějová POŠTOLKA 45 z 50 bodů
3. Eliška Václavíková POŠTOLKA 43 z 50 bodů
Čas potřebný ke zkompletování výsledků je tradičně vyplněn velmi oblíbenou střeleckou soutěží pro účastníky MK ZST ve střelbě ze vzduchovky "O pohár starosty obce." Střílí se na skupinový redukovaný terč černé zvěře na vzdálenost 10m.
Pohárové výsledky kat. "A":
1. Vojtěch Sekyra, POŠTOLKA
2. Jiří Sekyra, POŠTOLKA
3. FILIP Pastorek, POŠTOLKA
Pohárové výsledky kat. "B":
1. Václav Kunz, Hranice n. M.
2. Klara Kalálová, Hranice n. M.
3. Kateřina Skalíková, POŠTOLKA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.