Přihlásit

Před divočáky pomůže prevence. S náhradou škody je to už horší (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zahrádkáři si v 99 procentech případů mohou za nájezd divočáků sami. Láká je biologický odpad kolem

Karlovy Vary
Problematika škody způsobené řáděním divočáků je celorepublikovým problémem. V krajském městě černá zvěř pravidelně likviduje lázeňské parky a veřejná prostranství města. Vedle toho se se zničenou úrodou musejí potýkat také zahrádkáři. Jeden z konkrétních případů se také stal v zahrádkářské kolonii v Drahovicích. Náhrady škody se ale dovolává těžko. I když myslivci i Lázeňské lesy kance regulují dle norem, samotné divočáky nevlastní prakticky nikdo. Nejlepší obranou pro zahrádkáře je tedy prevence, s níž pracovníci správy také pomáhají.
"Podobně jako loni, i letos nás čekalo značně nepříjemné překvapení. Kavalerie divokých prasat sestoupila z nedalekého lesního porostu, přešla přes místní komunikaci, provalila se přes drátěné ploty a systematicky poničila celou sérii zahrádek. Moje zahrádka utrpěla totálním zničením záhonů. Ostatní zahrádkáři na tom jsou podobně," informoval za Český zahrádkářský svaz v Karlových Varech Petr Chalupa.
Poškození majitelé zahrádek jsou ovšem ve slepé uličce. Divočáci nejsou ve vlastnictví města, ale státu. "Lázeňské lesy regulační počty naplňují, ale přesto jsou divoká prasata na území města velkým problémem. Město divočáky nevlastní a samo se potýká s jejich řáděním," doplnila mluvčí magistrátu Helena Kyselá.
Stížnosti zahrádkářů vyřizuje odbor životního prostředí a samy Lázeňské lesy. Jejich rajon ovšem končí na okrajích lesa a za ním už nijak regulačně zasahovat nemůžou. "Stížnosti a další žádosti kolikrát vyřizuji i já osobně. Dané místo jdeme vždy zkontrolovat a musím konstatovat, že ve většině případů láká divočáky nepořádek. Kolem zahrádek je rozházeno shnilé ovoce, posekaná tráva a podobně a to je přitahuje. Poškozeným můžeme také poskytnout chemii na jejich odpuzování, ale jinak by zahrádkáři měli začít u sebe a dbát na čistotu," dokončil Evžen Krejčí, ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.