Přihlásit

U pomníčku Antonína Wagnera se uskutečnil pietní akt (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Dům
Na křižovatce silnic Křivoklát - Lány - Nový Dům, přilepen k plotu Lánské obory, stojí jeden z nejznámějších pomníčků, připomínajících dávno minulé doby nelehkého boje myslivců s pytláky.
V horkém letním odpoledni 5. července 2015 se u něj konalo pietní setkání křivoklátských lesníků a myslivců, aby si připomněli událost, ke které došlo na stejném místě přesně před 150 lety, a uctili tak památku knížecího adjunkta Antonína Wagnera, který tu v boji s pytláky položil život.
Podnět k této akci dala obecně prospěšná společnost Lesnický park Křivoklátsko a na jejím provedení se společně podíleli lesníci Lesní správy KPR Lány a Lesní správy LČR Křivoklát. Vzpomínka na dobu, ve které k události došlo, přednesená Ing. Miroslavem Pechou, i popis situace, při které Antonín Wagner zahynul, přednesená Ing. Robinem Ambrožem, byly důstojnou připomínkou této události.
Čestná stráž, salva z loveckých pušek a doprovod celého ceremoniálu loveckými fanfárami v podání Křivoklátkých trubačů volně navázaly na tradici Wagnerovských mší, které byly každoročně ve stejný čas konány v novodomském kostelíku. Tenkrát se jich zúčastňovali lesníci a myslivci fürstenberského panství v parádních uniformách spolu se všemi zámeckými úředníky i samotným knížetem Fürstenberk em s rodinou.
Pietní akt byl zakončen odkrytím informační tabulky popisující historickou událost, a pak se účastníci přesunuli na novodomský hřbitov, kde položili za zvuků loveckých trubek kytici na hrob Antonína Wagnera.
Miroslav Pecha, Lesnický park Křivoklátsko, o. p. s.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.