Přihlásit

Experti varují: Ptačí chřipka je za hranicemi, jsme v nebezpečí! (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa (SVS) důrazně varuje před ptačí chřipkou. Ohniska zákeřné choroby se totiž v uplynulých dnech objevila jen kousek od českých hranic! Jde navíc o nebezpečnou formu nemoci.

"V posledních dvou červencových týdnech se objevily případy vysocepatogenní ptačí chřipky subtypu H7N7 v komerčních chovech nosnic v hrabství Lancashire ve Spojeném království a v Německu (v okrese Emsland v Dolním Sasku)," potvrzuje mluvčí státní veterinární správy Petr Pejchal.

Na německé farmě bylo 14 tisíc kuřat, která náhle začala méně snášet a hůř jíst a začala hynout. V britské drůbežárně nápor ptačí chřipky pokosil 36 tisíc zvířat z celkových 180 tisíc.

"Tento rychlý průběh u obou případů vypovídá o vysoké nakažlivosti viru ptačí chřipky, ale není naštěstí vždy pravidlem," doplnil mluvčí veterinářů.

I když se ptačí chřipka přímo v českém chovu objevila naposledy už před osmi lety, odborníci se mají po těchto čerstvých úhynech hodně na pozoru.

Německo se děsí ptačí chřipky. Preventivně zabije 30 000 krůt!

"Ptačí chřipka drůbeže je nebezpečná nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva vyvolaná virem. . Vakcinace proti nákaze se neprovádí a v současnosti je i zakázána - postižené hejno se likviduje. Přenos virů z volně žijících ptáků na lidi nebyl dosud prokázán," rekapituluje Pejchal.

To ovšem neplatí pro všechny typy ptačí chřipky - například virus skrytý pod zkratkou H5N1 na člověka přeskočit umí a navíc může skončit i smrtí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.