Přihlásit

Na nové stezce lidé uvidí volavky či vydry (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už sedmdesátou cennou přírodní lokalitu ve Zlínském kraji nově zpřístupnili ochránci přírody v Choryni na Vsetínsku. Lidé tam mohou nerušeně sledovat život ptáků i dalších živočichů.

CHORYNĚ
Je dlouhá tři kilometry, nabízí pozorování ptáků, bobrů, vyder i vzácných rostlin a zájemce zavede k řekám Juhyni a Bečvě. Ochránci přírody spolu s myslivci, rybáři i obcí Choryně zpřístupnili nedaleko Valašského Meziříčí novou naučnou stezku Choryňská stráž.
Její zřejmě největší lákadlo představuje dva metry vysoká dřevěná ptačí pozorovatelna. "Stačí si s sebou přinést dalekohled, posadit se na židličku a pozorovat život v korytě řeky Bečvy. To je po povodních v roce 1997 neupravované, plné popadaných stromů a náplav," přiblížil Stanislav Chumchal ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choryňská stráž.
Lidé mohou podle něj na místě spatřit například volavku popelavou, volavku bílou, ledňáčka nebo skorce, k řece zalétá i orel mořský. Při troše štěstí je možné zahlédnout bobra či vydru.
Součástí pozorovatelny je také samoobslužný lesní bar. "Stačí vhodit do přichystané pokladničky desetikorunu a vzít si láhev nealka nebo piva. Snad nám tahle služba chvíli vydrží, v severských zemích je naprosto běžná," poznamenal Chumchal.
Při procházce naučnou stezkou vybavenou informačními panely věnovanými především fauně a flóře Choryňské stráže lze narazit také na řadu vzácných rostlin. "Z orchidejí jsou to vstavače kukačka, bledý a vojenský. Také tu roste oměj vlčí, smldník jelení, v naplaveninách se daří židoviníku," vyjmenoval ochranář.
Další zajímavostí, se kterou stezka seznamuje, je obnažený skalní podklad druhohorního a třetihorního stáří s hodnotnými paleontologickými a geologickými nálezy.
Choryňská stráž je přírodní památkou od roku 1999. Rozkládá se na ploše osmi hektarů. Na jižním a jihovýchodním svahu s třešňovým sadem se dochovaly květnaté louky, které spolu s dubovým lesíkem a habřinami hostí mnoho druhů teplomilných rostlin a hmyzu.
Naučná stezka Choryňská stráž je ve Zlínském kraji už desátou v pořadí, kterou ochranáři otevřeli v rámci programu Blíž přírodě. Mezi předchozí patří například Choryňský mokřad u Lešné, Kudlačena poblíž Horní Bečvy nebo lačnovské šafrány.
Více informací o naučné stezce Choryňská stráž i dalších lokalitách najdete na webových stránkách www.blizprirode. cz.

***
Deset vybraných cenných lokalit ve Zlínském kraji
Alej pod Hořínkovou hájenkou
(Buchlovice, okres UH)
Andrýskova stezka (Fryšták, ZL)
Chodníček za sirnými studánkami
(Zádveřice-Raková, ZL)
Choryňský mokřad (Lešná, VS)
Choryňská stráž (Choryně, VS)
Kolo (Slavkov, UH)
Kudlačena (Horní Bečva, VS)
Lačnovské šafrány (Lačnov, VS)
Na cvičišti (Valašské Meziříčí, VS)
Údolí Lušová (Lušová, VS)

Součástí pozorovatelny je i bar. Stačí vhodit do přichystané pokladničky desetikorunu a vzít si láhev nealka nebo piva. V severských zemích je tato služba běžná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.