Přihlásit

Zvířatům dává živou podobu (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dílna Jaroslava Pekaře v Chmelíku je zasvěcena neobvyklé činnosti. Preparují tam podle zakázek z celého světa nejrůznější zvířata.

CHMELÍK
Zebry, medvědi, hroši, lvi, pakoni, antilopy či krokodýli. To jsou jen některá exotická zvířata, která v preparátorské dílně Jaroslava Pekaře ve Chmelíku blízko Litomyšle dostávají opět svou podobu jako lovecké trofeje.
Sem přicházejí často ze zahraničí v podobě vyčiněných, konzervovaných kůží a mění se díky umu osmi preparátorů v hlavy, těla nebo dokonce efektní scény několika vycpaných zvířat.
Preparáty zvířat z dílny v Chmelíku se už několikrát staly exponáty zajímavých výstav, například před časem v lanškrounském muzeu. Jaroslav Pekař už preparoval snad všechna exotická zvířata kromě slona a nosorožce. Hrochy, lvy, medvědy, lední medvědy, z nichž jeden vážil 600 kilogramů. Pracoval i na tygrovi z cirkusu, kde zvíře stářím uhynulo.
Zákazníci preparátorské dílny jsou z různých koutů světa. "Děláme trofeje pro klienty z Rakouska, Norska, Dánska, Ruska, ale i třeba z Nového Zélandu či Austrálie. Hodně zakázek máme ze Slovenska a vůbec si nemůžeme stěžovat na objednávky z České republiky. Většinou je zadávají podnikatelé, kteří nelitují peněz za lovy v zahraničí a výrobu trofejí. Jsou mezi nimi i známí lidé, třeba majitelé velkých podniků," říká.
V jeho dílně končí ulovená zvířata z celého světa, od Austrálie přes Afriku, Kanadu, Rusko. Kůže zvířat přichází do Chmelíku vysolená, suchá a ztvrdlá na kámen. "Pozvolna ji změkčujeme. Některé kůže bývají i poškozené, takže je musíme retušovat či barevně odstříkávat," popisuje. Mezi nejtěžší patří například preparace antilop. "Ty mají velmi krátký chlup kožešiny, takže každý nepatřičný zásah do kůže je na trofeji vidět. Ale asi opravdu nejhorší je preparovat dikobraza. Ten hodně píchá a špatně se dělá," směje se Pekař a dodává, že značně obtížná byla pro jeho dílnu i preparace celé žirafy vysoké čtyři a půl metru. V současnosti se preparátoři z Chmelíku chystají na výrobu mrože z Grónska.

Preparuje jen legálně ulovenou zvěř
Jaroslav Pekař se snaží posouvat řemeslo dále třeba originálními pozicemi nebo scénami zvířat. "Děláme například souboje zvířat či scény, kdy nějaká šelma loví antilopu."
Dodává, že dílna přísně dbá na to, aby střelený kus byl legální. "Hodně lidí si myslí, že lov exotické zvěře je vybíjení zvířat. Drtivá většina ulovených kusů však pochází z takzvaných řízených chovů pro milovníky lovu. Pro lov vzácných druhů zvěře existuje velmi omezené množství povolení, takzvaných CITES. Těch je opravdu tak málo a je to tak hlídané, že není možné, aby mi sem přišel třeba leopard z Afriky, jehož odstřel nebyl řádně povolen," dodává záhy preparátor.
Dvaatřicetiletý Jaroslav Pekař z Litomyšle se k preparování zvířat dostal po vystudování obchodní akademie. "Mámin přítel preparoval zvířata na Moravě a u něho jsem se to vlastně naučil. Brzy jsem se osamostatnil a založil nejprve malou dílnu v Litomyšli, pak jsme se dvěma společníky koupili v roce 2009 objekt v Chmelíku," uvádí úspěšný podnikatel.
Co však ze zásady odmítá, je preparace domácích mazlíčků, psů a koček.
"Domácí mazlíčky jsem nedělal a nikdy dělat nebudu i když mi lidé nabízejí za vycpání cokoliv. Děláme jen lovecké trofeje," říká preparátor.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.