Přihlásit

Ochránci přírody slavnostně otevřou pozorovatelnu ptáků (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptactvo v kozmických ptačích loukách budou návštěvníci pozorovat shora. Ochránci přírody tam vybudovali novou rozhlednu, jejíž stavba vyšla na více než 600 tisíc korun

Kozmice
Novou ptačí pozorovatelnu zanedlouho přivítají nedaleko Kozmic v ptačích loukách. Volavky, čejky i čápy mohou poprvé z výšky spatřit hosté slavnostního křtu kozmické rozhledny. Ten se v kozmických ptačích loukách uskuteční ve čtvrtek dvacátého srpna v jedenáct hodin dopoledne.
Kozmické ptačí louky před rokem vybudovali ochránci přírody z řad firmy Semix v čele s jejím ředitelem Kamilem Lisalem. Naploše čtrnácti hektarů poskytli nový domov několika druhům ptáků, obojživelníků i plazů. "Živočichům žijícím v této oblasti chceme nabídnout klidné útočiště, které kvůli zemědělskému obhospodařování nebo devastaci nemohou v běžné přírodě najít," vysvětlil Lisal. Do nového bydlení se podle něj zvířata nastěhují sama a zcela přirozeně. Mokřadní biotop nedaleko Kozmic je kombinací trvale zavodněných jezírek a periodicky zavodněných ploch. Kromě zimoviště ptáků a obojživelníků tam dnes stojí i nová pozorovatelna.
"Pozorování ptáků neboli bird­watching nabývá na stále větší popularitě," je přesvědčen Lisal. Novou pozorovatelnu v kozmických ptačích loukách může už ke konci srpna navštívit kdokoli. Kromě ptactva si mohou zájemci při troše štěstí všimnout i skákající kuňky, skokana nebo v trávě se plazící užovky.
Stavbu sedm a půl metru vysoké pozorovatelny se zabudovaným čapím hnízdem na střeše podpořilo financemi několik organizací. Šest set padesát tisíc korun dal dohromady Český svaz ochránců přírody, firma Semix a plynárenská společnost NET4GAS. Slavnostní otevření pozorovatelny ve čtvrtek dvacátého srpna zahájí proslovem ředitel Semixu a ochránce přírody Kamil Lisal, předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek a biolog Adrián Czernik. S těmito i dalšími přítomnými ochránci přírody pak budou moci návštěvníci diskutovat nejen o současných ekologických problémech. Pořadatelé pro veřejnost připravují také stylový piknik a exkurzi po areálu ptačích luk.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.