Přihlásit

Vosa zaútočila na myslivce, ten spadl z posedu a zranil se (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vosy zaměstnávají hasiče i doktory. Obtěžují návštěvníky restaurací i myslivce

Jihlavsko
Myslivce na posedu píchla vosa. Muž se lekl, spadl z posedu dolů a zlomil si obratel. I takovéto zranění zapříčinil v uplynulých dnech na Jihlavsku malý, ale nebezpečný hmyz - vosa.
Vosy nyní skutečně řádí. V teplém a slunečném počasí se jim daří. Potvrzuje to i jihlavský deratizátor, který má v těchto dnech s hubením hmyzu plné ruce práce. "Každý rok v tomto období mi telefon zvoní skoro pořád. Letos je ale vos a sršňů skutečně více kvůli tropickému počasí. Lidé se je často snaží likvidovat sami, ale to určitě nikomu nedoporučuji, není to bezpečné," řekl Čestmír Štork, který se mimo jiné živí hubením hmyzu, vos a sršňů.
Kromě anafylaktického šoku, hrozícího alergikům, může štípnutí hmyzem přinést i jiné potíže. O nebezpečí vypovídá také počet pacientů, kteří si po bodnutí došli i pro odbornou pomoc."Denně ošetříme zhruba tři lidi, pobodané od vos, což je poměrně hodně. Pacienti mají nejčastěji dýchací potíže nebo je trápí otoky," uvedla tisková mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.
Vosí štípanec lze ale utlumit a otokům předejít i doma. "Doporučujeme místo bodnutí chladit a ledovat přes kapesník. Pomáhá také octový obklad či kousek cibule mořské. V lékárně je k dostání například i protizánětlivá mast," poradila Zachrlová.
Alergici na štípnutí jsou s postupem po bodnutí většinou dobře seznámeni.
Na obtížný hmyz si často stěžují i návštěvníci zahrádek restaurací. Vosy k nim přitáhne sladká limonáda i pivo. Někdy se hmyz uhnízdí na budově restaurace či hotelu.
"Kvůli vosám jsme volali hasiče, ale bohužel jsme nenašli hnízdo. Po několika dnech jsem tedy zavolala deratizátora. Vystříkal hotel i okolní stromy, zlikvidoval asi šest hnízd," uvedla Zuzana Budíková, pracovnice hotelu na Křemešníku. Obtížný hmyz v posledních dnech často zaměstnává i hasiče. V pondělí a ve středu kvůli němu museli zasahovat dokonce sedmkrát,v úterý pak pětkrát. "Likvidujeme roje a odstraňujeme hnízda. Letošní léto je opravdu extrémně náročné, a to i kvůli častým požárům. Případů s vosami je letos více než loni, i v červnu jsme měli s hmyzem práce dost," shrnula tisková mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Hasiči v případě hmyzu zasahují jen v případě ohrožení lidského života. "Volající by měl vždy zvážit, jak moc je situace závažná a jestli roj skutečně někoho ohrožuje," dodala Musilová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.