Přihlásit

Návštěvníci centra u Kvildy se projdou přímo mezi jeleny (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Národní park Šumava má nové lákadlo pro turisty. Stálo pětasedmdesát milionů korun

Šumava
Další lákadlo pro turisty má Národní park Šumava. V úterý bylo mezi Horskou Kvildou a Kvildou na pomezí Klatovska a Prachaticka slavnostně otevřeno nové návštěvnické centrum za desítky milionů korun věnované jelení zvěři. Umožní poznat život jelenů, vidět je na vlastní oči v jejich přirozeném prostředí.
Otevření návštěvnického centra Kvilda je konkrétním výsledkem poslední etapy dlouhodobého projektového záměru zoologického programu. "Když jsem byl se zoologickým programem poprvé seznámen, tak jsem ho považoval za možná až příliš ambiciózní, říkal jsem mu "Jurský park". Dnes jsem si jist, že přispěje k další atraktivitě pro turisty," řekl při slavnostním otevření centra ministr životního prostředí Richard Brabec, který byl jedním z mnoha významných hostů.
"Je to podobný model, jako má správa Národního parku Bavorský les. Takto mu má jako protipól přírodní ikony. My také nějaké ikony máme, ne všechny jsou ale přístupné. V tom nám brání pár formálních kroků, na nichž pracujeme, takže já jsem optimista," dodal ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

K jelenům přibude rys a prase
"Na samém počátku celého záměru bylo vytipováno sedm lokalit, kde by bylo možné vybudovat návštěvnická centra obdobného typu, ale se zaměřením na různé druhy zvířat. V prvních úvahách bylo nutné se zabývat vhodnými biotopy pro každé jednotlivé zvíře, a tedy i každou lokalitu. U Kvildy byly do smrkového lesa původně zvoleny tři druhy zvířat. Při zahájení provozu budou ve výběhu jeleni, a ty budou postupně doplněni v následujících letech o výběhy s rysem ostrovidem a prasetem divokým," vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava Miloš Juha.

Vyhlídkové věže
Stejně jako na Srní, kde se dokončuje návštěvnické centrum věnované vlkovi (otevírat se bude v září), je součástí centra u Kvildy moderně koncipovaná budova, která je energeticky pasivní a využívá všechny moderní technologie příznivé k životnímu prostředí pro energetické zisky. Obsahuje i řadu dalších moderních technologií, za zmínku stojí přenos obrazu z výběhů, kdy pohybově omezený návštěvník může sám ovládat kamery ve výběhu zvířat a obraz bude přenesen na velkoplošnou obrazovku v hlavní expoziční místnosti. Součástí expozice pak je šest multifunkčních vitrín s interaktivními prvky a exponáty. Hned vedle této budovy je také dětské hřiště s netradičními herními prvky.
Na budovu pak navazuje naučný okruh v délce 2,5 kilometru a výběh o velikosti skoro devět hektarů, ve kterém bude až deset kusů jelení zvěře. Na stezce jsou tři vyhlídkové věže, díky kterým budou moci návštěvníci sledovat jeleny a laně s nejlepším výhledem. Při slavnostním otevření ale vyplašená zvířata zahlédlo jen několik šťastlivců, kteří se oddělili od hlavní skupiny.
Celkové náklady na výstavbu návštěvnického centra u Kvildy činily 75 milionů korun včetně DPH. Z 90 procent je financováno z fondů Evropské unie, a to konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, zbytek uhradil šumavský park.
Otevřeno bude celý rok s výjimkou dubna. Vstup je zdarma, hradí se pouze parkovné na parkovišti, které pojme padesátku aut a tři autobusy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.