Přihlásit

Týrání, nebo praktické opatření? Zjistili jsme, proč se psům stříhají uši a ocas (ČRo - radiozurnal.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zkracování uší a ocasů u psů, takzvané kupírování, se provádí už po staletí hned ze dvou důvodů - z praktických a estetických. Od kupírování psů z estetických důvodů se v mnoha zemích postupně upouští, leckde je dokonce považováno za týrání zvířat a bylo zakázáno zákonem.

Praktických důvodů k zastřihování uší a ocasů psům se v historii nacházelo mnoho, občas i značně obskurních. Věřilo se například, že kupírování ocasu ochrání psy proti vzteklině. Někde se za takto upravená zvířata nemusely odvádět daně. U loveckých, pracovních nebo bojových psů mělo kupírování uší a ocasu i praktické opodstatnění. Lovecký pes prodírající se hustým křovím si může ocas snadno poranit nebo dokonce zlomit. Ovčáckým psům by mohl chvost přišlápnout dobytek a bojového nebo strážného psa zase může protivník (ať už člověk nebo zvíře) za uši nebo ocas chytit a lépe se mu bránit. Kupírované uši u strážných psů rovněž mají budit větší respekt.
V České republice upravuje otázku kupírování zákon na ochranu zvířat proti týrání a další předpisy. Od roku 1993 je výslovně zakázáno zastřihovat psům uši. Kupírovaní psi rovněž nesmějí soutěžit na výstavách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.