Přihlásit

Beskydy se chlubí malými rysy (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fotopasti v Beskydech pořídily fotky a videa pětice letošních rysích mláďat. Koťat je ale možná ještě víc

BESKYDY
Po loňských čtyřech se letos v Beskydech narodilo už nejméně pět rysích koťat. Odhalily to nedávné snímky a videa z fotopastí ekologů. Po předchozích hubenějších letech je zřejmé, že se rysům daří v Beskydech úspěšně rozmnožovat.
"Bereme to jako velmi pozitivní zprávu. Předpokládáme, že se rysi začnou rozšiřovat i do míst, kde se dosud nepohybovali," přiblížil Petr Konupka z Českého svazu ochránců přírody Salamandr v Rožnově pod Radhoštěm.
Mláďata zachytily fotopasti v centrální části pohoří, tedy v oblasti mezi Lysou horou, vodní nádrží Šance a vrcholky Smrku a Kněhyně. Zatímco rysí samice pojmenovaná Ivonka letos vyvedla tři koťata, samice Drahomíra má minimálně dvě.
"Bohužel z fotopasti, která tato dvě mláďata natočila, už více záběrů nezískáme. O víkendu jsme zjistili, že ji někdo ukradl. Byla ale zakódovaná, takže z ní zloděj moc užitku mít nebude. My jsme však přišli o cenné údaje," posteskl si koordinátor olomouckého Hnutí Duha Miroslav Kutal.
Číslo pět v případě počtu koťat přitom ještě nemusí být pro letošní rok vůbec konečné. Ekologové totiž mají čím dál tím více náznaků, že mláďata zřejmě porodila ještě jedna z rysic. "Na sto procent to ale zatím potvrzeno není," připustil Kutal.
Dosud známá koťata přišla na svět na jaře, pravděpodobně v květnu nebo červnu. Jejich pohlaví ekologové prozatím neznají.
"Malí rysi před nedávnem teprve opustili úkryt. Nyní se po Beskydech pohybují se svými matkami a osamostatňovat se začnou asi až za půl roku," nastínil Konupka.
Velké riziko pro život mladých rysů představují v nadcházejících měsících případné střety s autem, pytláci, nemoci a úrazy. Nezkušená kočka například může snadno uklouznout na skále a zabít se při pádu.
Právě zmíněná samice Ivonka je přitom matkou už poněkolikáté. Loni vyvedla dvě mláďata, předloni také dvě, v roce 2012 pak jedno. Celkem z minulého roku ekologové vědí v Beskydech o čtyřech přírůstcích.
"Už několik měsíců však o těchto mladých rysech nemáme žádné zprávy. Zřejmě hledají nová teritoria, někteří mohli i uhynout," přiznal Kutal.
Kromě pěti letošních koťat se nyní po Beskydech podle odhadů ekologů pohybuje další zhruba desítka rysů. Další žijí v Javornících, kam zřejmě přebíhají ze Slovenska.
Nejistý naopak zůstává osud asi dvouletého medvěda, kterého před více než dvěma týdny zvěčnila fotopast u Valašského Meziříčí. Od té chvíle o sobě totiž nedal vědět.
"Přestože se neobjevily žádné pobytové znaky, je pravděpodobné, že se medvěd na Valašsku stále pohybuje. V horším případě už jeho kůže visí někomu nad krbem,' podotkl František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.