Přihlásit

Houbař našel mrtvého vlka (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doksy
Z hlubokých lesů nedaleko obce Brenná na Českolipsku přišla smutná zpráva. Náhodný houbař v úterý na místě našel tělo uhynulého vlka. Zpráva je o to smutnější, že vlci se do oblasti vrátili po sto letech a patrně se jedná o jedinou rozmnožující se smečku v Česku. Stopy naznačují, že vlk nezahynul přirozeně.
"Příčina zatím zřejmá není, ale jedná se o násilný úhyn. Jedinec bude převezen na Univerzitu Karlovu, kde se pokusí příčinu zjistit," řekl šéf správy CHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek. Vědci z České zemědělské univerzity z Prahy zase budou na základě testů DNA zjišťovat, jestli se jedná o člena místní smečky, nebo náhodně migrujícího samotáře. "Kdyby byl odjinud, tak se mohli vlci poprat mezi sebou, ale je to málo pravděpodobné," upřesnil šéf CHKO. Testy by také měly potvrdit, že zvíře je skutečně vlk.
Podle ochránců přírody jsou možné tři varianty, jak mohla šelma zahynout: zastřelení, zranění autem nebo konflikt s jiným zvířetem. "Pokud se ukáže, že byl zastřelen, bude to každopádně hodně smutná zpráva," uvedl Pořízek.
Podle předběžných odhadů by se však mělo jednat o loňské mládě. "Alfa pár zůstal asi nedotčen, takže smečka by měla fungovat dál," doplnil Pořízek s tím, že úhyn vlka představuje obrovskou škodu, protože na území České republiky se v současné době pohybuje asi 20 exemplářů.
Jestliže byl vlk skutečně upytlačen, je to podle Miroslava Kutala, experta na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha, to nejsmutnější, co může velké šelmy v krajině potkat. "Je to projev kruté bezohlednosti i zásadního nepochopení ekologických vazeb v přírodě," doplnil s tím, že Hnutí Duha už vypsalo stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení případného pytláka. "Apelujeme na policii, aby případ důkladně vyšetřila," doplnil.
Vlčí smečka se v prastarých lesích nedaleko Máchova jezera utvořila v roce 2014, kdy dospělí jedinci úspěšně odchovali mláďata. Začátkem letošního roku členové mysliveckého sdružení u části obce Bezděz nalezli stopy pěti vlků. Pohybují se v širší oblasti minimálně mezi Novozámeckým rybníkem a Bělou pod Bezdězem a zřejmě i na jiných místech. "Vlci potřebují velký prostor. Přes noc uběhnou 80 až 100 kilometrů," uvedl zoolog CHKO Kokořínsko Petr Lumpe.
Smečka se loni stala velkou událostí, protože v těchto místech vlci vyhynuli už před více než sto lety. "Bylo jen otázkou času, kdy tu založí smečku. Některá místa v Máchově kraji nemají daleko do pravěké české divočiny - jsou tu hluboké borové a bukové lesy, slatiny a močály. Vlci tu proto najdou příhodný domov," řekl Kutal.
Nejedná se o první návrat vlka do Česka. Do Beskyd se vrátili už před dvaceti lety, ale jedná se jen o jednotlivce, kteří se nerozmnožují. Před třemi lety byl vlk zaznamenán na česko­německých hranicích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.