Přihlásit

Pravou mysliveckou atmosféru opět výborně navodili Pootavští trubači (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonice
Poslední podzimní zkoušky ohařů pořádala ČMMJ z.s. OMS Strakonice ve spolupráci s Mysliveckým spolkem Radost Rovná v sobotu 10. října. Přihlásilo se 18 vůdců se svými ohaři, aby zde vykonali podzimní zkoušky, které kvalifikují psa jako lovecky upotřebitelného pro dohledání a přinášení drobné zvěře. Zúčastnilo se osm německých krátkosrstých ohařů (KO), dva čeští fouskové (CF), dva irští setrové (IS), dva malí münsterlandští ohaři (MMO), jeden výmarský ohař krátkosrstý (VOK), jeden výmarský ohař dlouhosrstý (VOD), jeden velký münsterlandský ohař (VMO) a jeden německý dlouhosrstý ohař (DO).
Do funkce vrchního rozhodčího byl delegován Vladimír Mráz a sbor rozhodčích posuzoval ve složení Karel Uhlík, Jiří Kaněra, Jiří Cuhra, Milan Blatský, Pavel Janus a Jan Míka, všichni z okresu Strakonice. Úvodního slova se ujal člen MS Radost Rovná a ředitel zkoušek Miroslav Flandera, který přivítal účastníky v jejich honitbě a představil vedoucí skupin, kteří po celý den doprovázeli vůdce a rozhodčí. Předseda mysliveckého spolku Rudolf Mráz provedl u vůdců kontrolu zbraní, zbrojních průkazů a pojištění. Při rozlosování vůdců do skupin proběhla u psů veterinární prohlídka. Nebyly zjištěny žádné nedostatky, a tak mohl vrchní rozhodčí prohlásit zkoušky za zahájené.
Pravou mysliveckou atmosféru opět navodil svým halali soubor Pootavských trubačů, který se již stal neodmyslitelnou součástí všech akcí, pořádaných OMS Strakonice. Jejich umění neopomněl vrchní rozhodčí před vůdci a koronou náležitě ocenit. Během dne navštívil vrchní rozhodčí s ředitelem zkoušek všechny skupiny, aby zkontrolovali průběh jednotlivých disciplín. Díky neobvyklému zazvěření honitby, kam bylo vypuštěno 50 kusů bažantů a výborné přípravě ze strany mysliveckého sdružení měly zkoušky rychlý průběh a nikde nebyla vznesena námitka ani protest k práci rozhodčích. Při vyhlášení výsledků poděkoval vrchní rozhodčí mysliveckému spolku za uspořádání zkoušek a vůdcům za sportovní a myslivecké vystupování. I přesto,že tři psi ve zkoušce neobstáli, byl s výsledky velmi spokojený, protože 10 psů obstálo v I. ceně, čtyři psi v ceně II. a jeden v ceně III. Rozhodčí si pochvalovali práci, kdy se jim v hojně zazvěřené honitbě výborně posuzovalo u psů vystavování, postupování a nos.
Vítězem zkoušek se stal Zdeněk Kopta ze Strakonic se psem VMO Vitalisem od Nezdického potoka s plným počtem bodů 300. Druhé místo obsadil s 297 body zkušený vůdce František Bárta ml. z Hluboké nad Vltavou se psem KO Gilem z Jaroslavského vrchu. Třetí místo si vybojoval pes MMO Fred z Rasetova dvora s vůdcem Petrem Šťastnýmze Strakonic s 290 body.
Za ČMMJ z.s., OMS Strakonice děkuji MS Radost Rovná za bezvadnou přípravu zkoušek, propůjčení honitby a věcné ceny pro vůdce.
Autorka: Pavlína Cuhrová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.