Přihlásit

Tipy na výlet (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pocta tradicím první republiky na Křivoklátu, Knížecí lov na Sychrově a Živé obrazy v Krásném Dvoře

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) budou mít otevřeno až do 1. listopadu. Nabízejí nejen běžné prohlídky, ale i speciální akce. Poctu tradicím první republiky vzdají lidé na hradu Křivoklát, Knížecího lovu se zúčastní na zámku Sychrov, Živé obrazy uvidí v Krásném Dvoře nebo ochutnají na Šternberku historické pokrmy.

Hrad Šternberk zve na "Podzimní mlsání na hradě Šternberk". V sobotu 17. října se uskuteční čtvrtý ročník gurmánské akce, na které se můžete těšit na ochutnávky netradičních historických pokrmů připravovaných podle kuchařské knihy z 16. století.

Slavnosti lovu, luku a nože připravil pro své návštěvníky zámek Sychrov (17. října). Akce nazvaná "Knížecí lov na zámku Sychrov" umožní všem zájemcům stát se na chvíli knížetem na lovu. V zámeckém parku si děti vyzkoušejí střelbu z kuší na 3D makety a dospělí uvidí ukázku sportovní a bojové střelby, kterou si mohou vyzkoušet.

Muzeum lidových staveb Zubrnice představí "Podzim na vesnici" (17. a 18. října). Jestli byste měli v zimě na vesnici hlad, nebo byste se o sebe i bez technických vymožeností zvládli postarat,  zjistíte v muzeu, kde bude připravena řada vesnických prací, bez kterých by se před sto lety lidé neobešli. Pro obdivovatele strojů bude zprovozněna unikátní parní lokomotiva s ukázkou chodu stabilního motoru.

Mezinárodní den archeologie připravil hrad Landštejn na 17. a 18. října. Za doprovodu a výkladu archeologa se návštěvníci podívají do míst, kde probíhal archeologický výzkum hradu. Pro děti budou připraveny archeobedýnky, s kterými si mohou vyzkoušet práci archeologa.

Divadelní představení nazvané "Živé obrazy v Krásném Dvoře" uvidíte 28. října na zámku Krásný dvůr. Uvidíte příběhy z historie a dostanete pozvání na projížďku romantickým parkem v bryčce pro šlechtice. Mimořádně bude jezdit mezi Krásným Dvorem a Kadaní vlak Republiky s občerstvením.

Poctu tradicím první republiky vzdají lidé na Křivoklátu dne 28. října. Dveře dějin otevře dobová hudba i čerství Čechoslováci - četníci, vojáci, legionáři, sokoli i skauti z počátku 20. století. "Křivoklát zažil velký návštěvnický rozkvět právě v době 20. a 30. let dvacátého století. Hrad i dnes reprezentuje to nejlepší z naší kultury, koncentruje v sobě naše nejlepší tradice, ty samé, které stály i za vznikem samostatné Československé republiky," říká kastelán Křivoklátu Petr Slabý.

Ve 13 hodin po jízdě elegance na hrad přijedou automobily a motocykly do roku výroby 1938. Vrcholem programu bude slavnostní akt k poctě Československé republiky (13.30) a vernisáž výstavy k dějinám české státnosti Cesta legionáře (14 hodin). Program bude zakončen koncertem Blue Star Václava Marka v Královském sále hradu Křivoklát v 17 hodin. Kromě koncertu je vstup na akci volný.

Poslední říjnový den je také příležitost letos naposledy vidět nově zrestaurovanou gotickou sochu sv. Barbory z poloviny 15. století na hradě Grabštejn (31. října). K zakončení sezony bude socha slavnostně zahalena.

V den státního svátku 28. října budou mít děti vstup na základní prohlídkové trasy všech památek spravovaných NPÚ zdarma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.