Přihlásit

Myslivci ze severní Moravy: S přemnožením divočáků problémy nemáme (Karvinský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Škody na polích divočáci nepáchají, podle některých myslivců přemnožení nejsou

Region
Na mnoha místech v Česku se myslivci potýkají s přemnožením prasat divokých, která ničí zemědělská pole, pohybují se v blízkosti lidských obydlí a mohou zavinit dopravní nehody. Myslivci v regionu si na problémy s prasaty nestěžují. V Hukvaldech dokonce letos zastřelili méně černé zvěře než loni.
"Nejsou přemnožení, lovili jsme jich i více. Za tento rok máme bezmála třicet kusů, loni jsme zastřelili pětašedesát divočáků," uvedl myslivecký hospodář Stanislav Kološ z Mysliveckého sdružení Hukvaldy. Doplnil, že v lesích je hodně bukvic, zvířata se tam proto drží a nedělají škody na polích.
Podobně situaci hodnotí i v Palkovicích. "Je vidět, že za posledních pár let se tady divočáci objevují, ale mimořádné škody nepáchají," řekl myslivecký hospodář spolku Olešná Palkovice Vladimír Řezníček s tím, že situace se může každým rokem měnit.
Pokud se zvířata přemnoží, může to být způsobeno například vyšší úrodou žaludů nebo mírnou zimou. "Když bachyně metá selata v únoru nebo březnu a je tužší zima, můžou jí selata uhynout. Nebo alespoň jejich část. Když je zima mírnější, přežijí všechna," vysvětlil Stanislav Kološ.
Regionální myslivci se tak staví proti trendu, který lze sledovat na některých místech v Čechách. Tam divočáci lidem a myslivcům působí velké nesnáze. Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Frýdek-­Místek Martina Hlaváče jsou problémy s přemnožením lokální, a to i na regionální úrovni. "Je to záležitost jednotlivých honiteb spíše než celého okresu. Někde problémy můžou být, ale o dvě honitby dále prase vůbec neuvidí. Určitě tady není taková situace jako v Čechách," řekl Martin Hlaváč.
Nicméně ani o kus dále v Bukovci nemají zemědělci na polích škody. "Černá zvěř se tady vyskytuje, ale nemůžeme říct, že by tady byla stabilně. Migruje buď mezi našimi honitbami třeba směrem na Mosty, nebo do Polska a Slovenska," řekl předseda Mysliveckého spolku Bukovec­­ Šance Josef Sikora.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.