Přihlásit

I ženy se umějí prosadit v myslivosti (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherské Hradiště
Pod pojmem myslivec si řada lidí představí urostléhomužev zelené kamizole s puškou přes rameno, jdoucího se psem lesní nebo polní honitbou.
V řadách členů Českomoravské myslivecké jednoty, spjatých společným, hlubokým zájmem, ušlechtilou láskou a vztahem k přírodě a všemu živému v ní, jsou však i zástupkyně něžného pohlaví. Jednou z nich je sedmdesátiletá Marie Gejdošová, jednatelka Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště. Kromě toho, že šestatřicet let aktivně vykonává právo myslivosti, je činorodá jako hospodářka Mysliveckého sdružení Kněžpole, ale i jako členka mysliveckého sdružení v Boršicích u Blatnice.
Příroda a zvěř jí učarovaly už coby desetileté dívce. "Myslivost se v naší rodině dědí z generace na generaci. Dlouholetým myslivcem byl dědeček, tatínek, ale také bratr, který byl navíc lesníkem. Jejich zálibu v myslivosti jsem s nimi nakonec začala sdílet i já s manželem," svěřuje se zemědělská inženýrka Marie Gejdošová. Tatínek ji od deseti let brával do lesa, protože ji v něm bavilo vše, co se týkalo přírody a zvěře. Když dosáhla plnoletosti, nemohla chybět na žádném honu na drobnou zvěř pernatou a srstnatou, ani na jiné myslivecké akci. "Do řad myslivců jsem vstoupila před šestatřiceti lety, a to po složení zkoušek z myslivosti. Postupně jsem složila vyšší odbornou zkoušku z myslivosti, zkoušku pro myslivecké hospodáře, ale také pro lektory a komisaře, kteří připravují adepty na zkoušky o první lovecký lístek," podělí se o získané znalosti z teoretické a odborné myslivecké praxe.
Když v roce 2007 odešla po sedmadvaceti letech práce ve funkcích vedoucí Odboru školství a kultury, poté Odboru organizační a vnitřní správy Městského úřadu Uherské Hradiště na zasloužený odpočinek, dostala nabídku, aby přijala funkci jednatelky okresního mysliveckého spolku.
Znala totiž dobře problematiku mysliveckých sdružení i okresní organizace nimrodů, objektivně viděla práci s mladou generací, připravovala adepty na zkoušky o první lovecký lístek, které jako komisařka při "zelené" maturitě prověřuje z některého ze sedmi předmětů.
"Myslím si, že po těch letech v řadách myslivců mohu také vcelku objektivně vidět postavení žen v české myslivosti. V poslední době totiž přibývá na Slovácku žen, které si nejen udělají myslivecké zkoušky, ale také se umějí prosadit v praktické myslivosti," tvrdí Marie Gejdošová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.