Přihlásit

Začínají hony. A oslavy patrona lovců (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V lesích vrcholí lovecká sezona. Myslivci mimo divoká prasata mohou střílet i drobnou zvěř. Návštěvníci lesů by si měli dávat větší pozor.

Blanensko
Začala hlavní lovecká sezona. Myslivci mohou od neděle kromě divokých prasat nahánět i zajíce nebo bažanty. Blíží se také svatohubertské slavnosti. O víkendu se uskuteční v Boskovicích nebo ve Křtinách.
Nahánění většiny lesní zvěře odstartovalo prvního listopadu. "To se začíná střílet drobná zvěř, tedy zajíci a bažanti. Bažantů ale na Blanensku příliš není. Lovení drobné zvěře končí posledním prosincem. Častější jsou naháňky na divoká prasata, která se loví celoročně. Kačeny střílíme už od září a lovit je budeme až do konce roku," vysvětlil jednatel okresního mysliveckého spolku Jaroslav Zelený.
Myslivci střílí na zvěř kulovými zbraněmi. V době naháněk by se proto měli lidé lesům raději vyhnout. "Hony se oznamují veřejnosti předem a na okrajích lesa bývají výstražné cedule. Většinou toto omezení ale trvá jeden v týdnu, nejčastěji v sobotu. Podzimní počasí naštěstí přispívá tomu, že moc lidí v tomto období už do lesů nechodí," řekl Zelený.
Nejvíc naháněk myslivci povedou na černou zvěř. "Lovecká sezóna v této době vrcholí. Děláme individuální nebo společné lovy. Myslivci dbají na regulaci stavu zvěře v lesích. Nejčastěji pořádáme naháňky na divočáky, kteří jsou dlouhodobě přemnožení. Do konce roku plánujeme asi šest honů," sdělil zástupce ředitele Školního lesního podniku Křtiny Pavel Mauer. Lesní podnik do nich zapojuje i své studenty, aby se v praxi naučili, jak má hon vypadat.

Policejní kontroly
Stejně jako každý rok dohlédnou na myslivce policisté. Budou například kontrolovat stav zbraní nebo to, jestli myslivci nejsou opilí. "S kontrolami myslivců na honech počítáme. Určitě se zaměříme na to, zda myslivci nepožili nějaký alkohol. Kontrolovat budeme ale i jejich oprávnění, zbrojní pasy, průkazy nebo výrobní čísla zbraní," uvedl blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek.
Patrona myslivců, svatého Huberta, uctí v neděli ve Křtinách. "Myslivci i veřejnost se v půl jedenácté sejdou v kostele. Bude následovat prosba za všechny živé i zemřelé myslivce, lesníky a přátele lesa a požehnání a samozřejmě mše svatá," popsal křtinský farář Jan Peňáz. Na svatohubertskou mši do křtinského kostela dorazí každoročně několik stovek lidí. Myslivci do kostela přinesou vypreparovanou hlavu jelena. Při mši zazpívá mužský pěvecký sbor Vox Vini z Dolních Bojanovic a zahrají trubači z křtinského lesního podniku.
Na tradiční Svatohubertské slavnosti mohou lidé zamířit také do zámku v Boskovicích. V sobotu je tam čeká pestrý program a zvěřinové speciality. "Slavnosti začnou ve dvanáct hodin svatohubertskou mší svatou v zámecké kapli. Odpoledne na návštěvníky čeká vystoupení trubačů, sokolnická show nebo ukázky výcviku psů. Pro děti bude otevřený lesní koutek a výuka lesní pedagogiky. Zájemci si budou moct vyzkoušet zastřílet v laserové střelnici," popsala pracovnice zámku Kateřina Klementová. Slavnosti potrvají na nádvoří zámeckého areálu až do večera. "V ceně vstupného za šedesát korun bude tombola a prohlídka zámku. Návštěvníci se můžou těšit na výstavu trofejí a zbraní a pochutnat si na zvěřinovém guláši nebo jinak upravené zvěřině," dodala Klementová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.