Přihlásit

Teplé počasí mate rostliny i zvířata (Domažlickým deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vykvétání stromů na podzim naštěstí zřejmě brání sucho

Domažlicko
Kvetoucí šípky, kaštany, i nějaké ty pampelišky na louce. V uplynulém týdnu padaly teplotní rekordy, neobvykle teplé počasí v polovině listopadu těší lidi, překvapeny jsou však rostliny a zvířata.
"Problém by mohl nastat u okrasných keřů jako kalina nebo zlatý déšť. Pokud nyní vypučí, což je samozřejmě nevratný proces, tak následně zmrznou, až udeří mrazy. U ovocných stromů ale myslím větší nebezpečí nehrozí," říká Jan Hinterholzinger, člen rady Českého zahrádkářského svazu z Domažlic. "Stává se, že občas vykvete kaštan nebo třešeň, ale nemělo by to být nic závažného. Sice je teplo, ale myslím, že případné rozkvétání brzdí i velké sucho. Chybějící voda je přesto ale pořád problém. Pokud nebude v zimě hodně sněhu, bude stromům na jaře chybět vláha. Domažlicko suchem trpí, Český les s Čerchovem nás většinou příjemně chrání, ale občas je naopak bohužel škoda, že zadržuje mraky, které by k nám mohly přinést vláhu," podotkl. Kvůli vyšším teplotám jsou například i včely aktivnější, než by v tomto období měly být, a tím si občas i spotřebovávají svoje zásoby na zimu.
"To se mých včel naštěstí netýká, krmil jsem je zavčas a dost, takže by zásoby měly mít dostatečné. Ale ještě včera včely létaly venku a nosily pyl, protože je teplo, takže si další zásoby na jaro pořád dělají. Létají hlavně na břečťan, protože květiny už samozřejmě odkvetly," uvedl včelař Josef Rajtmajer z Horšovského Týna.
Lesní zvěři současné teplé počasí prospívá. Obstarává si potravu a šetří své tělesné tukové zásoby.
"Zásoby by už zvěř teď ale měla mít dostatečné. Každopádně je pro ni současné počasí příznivější, než kdyby střídavě mrzlo a bylo teplo, to pak zvířata ztrácejí energii, kterou už nedokáží nabrat," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Petr Kopf.
Podotýká však, že tvrdá zima, při které slabší jedinci uhynou, je pro zvěř prospěšná. "Může to zní krutě, ale tvrdá zima, nebo myslivecký odstřel jako její náhrada, má zdravotní výhodu pro celý druh. Uhynou slabší jedinci a nemocná zvířata, která by mohla ostatní zdravé jedince nakazit. Populace se pročistí a po zimě se mláďata narodí zdravým, silným samicím," vysvětlil Kopf.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.