Přihlásit

Zlatý jelen pro Štěpána Mikulku (Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrbno pod Pradědem
Lovy beze zbraní byl legendární televizní pořad, plný příběhů a povídání o přírodě a myslivosti. Točil se od roku 1962 do roku 1981. Na jeho věhlas navazuje i besední pořad, jehož druhé pokračování proběhlo minulou středu ve středisku Střecha ve Vrbně pod Pradědem. Lesník a spisovatel Ota Bouzek z Karlovy Studánky v něm přivítal fotografa a muzikanta Štěpána Mikulku z Bruntálu, který je v civilním povolání profesionální hasič, a šéfredaktora časopisu Myslivost Jiřího Kasinu z Prahy.
Každý z hostů popovídal o svém povolání, Štěpán Mikulka i o tom, jak se dostal k fotografování, a navíc zahrál posluchačům několik písniček. Návštěvníci také v premiéře viděli krátký film Příroda vypravuje, který jeho autor Štěpán Mikulka zaslal do filmové soutěže Ekofilm.
Z rukou Jiřího Kasiny si Štěpán Mikulka také převzal významné ocenění. Stal se letos totiž absolutním vítězem fotografické soutěže Zlatý jelen Slávy Štochla 2015, kterou vyhlašuje časopis.
"Já jsem letos fotil ve Skandinávii, tak jsem si pro sošku nemohl přijít. Ale jsem moc rád, že to vyhrála bruntálská srna," řekl Štěpán Mikulka. Jeho snímek nazvaný Blahobyt zachycuje srnu uprostřed obilí.
"S fotografií míváme spojený nějaký příběh a někdy je to příběh velmi silný," vyprávěl Mikulka o focení přírody, zvěře a ptáků. "Brodil jsem se po pás ve sněhu, dostal jsem se ke skále, kde jsem si sedl do sněhu pod strom a říkal jsem si, že by to bylo moc pěkné, kdyby na něj sedl sokol. A on přiletěl," usmál se Mikulka a ukázal na jednu z vystavených fotografií ve Střeše. "Když si člověk něco vnitřně přeje, tak to i přitahuje," dodal Mikulka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.