Přihlásit

Na severní Moravě srazilo auto vydru (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český Těšín
Není roku, aby pod koly aut nezahynula chráněná vydra, v silničním provozu hyne mnoho dalších živočichů. Ochránci přírody proto vyzývají řidiče, aby byli opatrní.

"Sraženého samce vydry nahlásila našemu odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu Český Těšín hlídka městské policie v pondělí 9. listopadu. Šelma ležela vedle komunikace Ostravská u vodní nádrže Hrabina. Je to už sedmá sražená vydra za posledních 10 let nalezená na území města," uvedl vedoucí oddělení životního prostředí Petr Nestrašil s tím, že šlo o výstavní kus, největší svého druhu, který zde ochránci v minulosti registrovali. V důsledku přímého pronásledování člověkem především do poloviny dvacátého století a silného znečištění vod od šedesátých let minulého století vydra nejen z našeho území téměř vymizela. Z tohoto důvodu byla zařazena mezi zvláště chráněné živočichy a chráněna je i mezinárodními předpisy. Její stavy se začaly zvedat až v devadesátých letech, kdy se investovalo do čistírenských technologií, významně se zlepšila kvalita vody a snížila se také míra pronásledování. "Nyní je vydra rozšířena na většině našeho území a v okolí Těšína se vyskytuje pravidelně na řece Olze, některých vodních tocích a vodních plochách. V současné době je pro ni největším ohrožením automobilová doprava, která ohrožuje i další živočichy," dodává ekolog Daniel Křenek.
Dle údajů Agentury ochrany přírody a krajiny ČR ročně zahyne na silnicích kolem 500 000 zajíců, 350 000 ježků, přibližně 70 000 bažantů, 52 000 srnců a mnoho dalších živočichů. Ačkoliv ne vždy je možné kolizi se zvěří zabránit, je mnoho zbytečných kolizí zaviněno neopatrnou či bezohlednou jízdou řidičů. Proto jezděte opatrně!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.