Přihlásit

Soutok? Druhově jedno z nejbohatších území (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jedenáct tisíc druhů členovců, ptáci, brouci, chovná zvěř. Z obory Soutok na Břeclavsku byla málem s Pálavou chráněná krajinná oblast

Břeclavsko
Soutok je největší oborou v České republice. Její území tvarově připomíná trojúhelník. Severní hranici tvoří stará silnice spojující Břeclav a Lanžhot, na západě ji ohraničuje řeka Dyje, na východě ji tvoří řeka Morava. Atmosféru lužních lesů protkaných vodními kanály, slepými rameny a tůněmi doplňují louky se solitérními stromy. O oboře Soutok vypráví další díl seriálu Deníku Rovnost Přírodou u hranic.
Počátky obory se datují do roku 1872. Tehdy Lichtenštejnové vybudovali v této oblasti oplocení, především pak okolo řeky Moravy, aby tím zamezili vycházení jelenů hlavně směrem do Bílých Karpat. Další chovatelské snahy přerušila druhá světová válka a zdecimované stavy zvěře se obnovily až po roce 1967. Tehdy se započalo s odchovem původního lužního jelena a dalších druhů spárkaté zvěře. Její vysoký počet v sedmdesátých a osmdesátých letech se následně v devadesátých letech zase snížil.
V současnosti je Soutok v majetku Lesů České republiky. Jeho aktuální rozloha je 4480 hektarů. Převážnou většinu území zaujímají lesy, zbývající osmina jsou zemědělské plochy. Hlavně louky či vodní toky. "Společně s Pálavou byla obora Soutok kdysi uvažovaná jako jedna velká chráněná krajinná oblast (CHKO). Soutok je společně s Pálavou druhově nejbohatším územím v celé České republice," uvedl zoolog Pavel Dedek z CHKO Pálava.
Podle entomologa Petra Macháčka z Regionálního muzea v Mikulově je obora především ptačí oblastí. "Žije zde orel královský, čáp černý nebo čáp bílý," vyjmenoval Macháček. "Vyskytují se tu i dva druhy luňáků - červený a hnědý, oba dva patří mezi kriticky ohrožené druhy. Vzácným dravcem je včelojed lesní," doplňuje výčet Dedek a upozorňuje rovněž na vysoký počet druhů členovců. "Je jich asi jedenáct tisíc, což je zhruba polovina všech druhů žijících v tropických pralesích střední Evropy. Nechybí motýli či brouci. Hlavní chovnou zvěří je v oboře jelen evropský. Vyskytuje se tu ale také daněk evropský a v menším měřítku i srnec obecný či prase divoké. Kvůli značné rozloze obory však návštěvník spatří zvěř jen zřídka, neboť je ukrytá na klidných místech.
V roce 2013 se stav zvěře zastavil na čtyři sta padesát kusů zvěře jelení, dvě stě kusů zvěře daňčí, sto padesát kusů zvěře srnčí a sto kusů zvěře černé, do níž patří i divoká prasata.
V oboře se nacházejí také výjimečné solitérní stromy. Na břehu hlubokého kanálu u cesty k zámečku Pohansko roste mohutný habr obecný s obvodem kmene téměř pět metrů a výškou patnáct a půl metru. Jde asi o nejmohutnější habr svého druhu v Evropě. Zajímavá je i jedenáct a půl metru vysoká hrušeň polnička rostoucí u vojenského bunkru u Pohanska s obvodem kmenu přes tři metry. Nejmohutnějším stromem celé oblasti je pravděpodobně dub letní, rostoucí osamoceně na louce u vykopávek na Pohansku. Tento strom má obvod přes osm metrů a je vysoký sedmadvacet metrů. V oboře se vyskytují i různé rostliny. "V lužních lesích roste bledule letní, na nivních loukách pryšec lesklý, ve stojatých vodách voďanka žabí a na suchých trávnících kavyl písečný," uvedl příklady botanik Petr Slavík z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Soutok je vhodným místem pro turistiku. Mezi nejnavštěvovanější místa patří archeologická lokalita Pohansko se stejnojmenným loveckým zámečkem, další zámeček Lány či soutok řek Moravy a Dyje. V oboře se rovněž nachází dvojice národních přírodních rezervací Ranšpurk a Cahnov-Soutok.

***
Nej Soutoku
- největší obora v České republice
- spolu s Pálavou druhově nejbohatší území v České republice
- žije zde zhruba polovina všech druhů členovců, kteří jsou přítomní v tropických pralesích střední Evropy
- roste zde asi nejmohutnější habr svého druhu v Evropě (obvod pět metrů, výška patnáct a půl metru) - přes osm metrů je obvod nejmohutnějšího stromu v oblasti, dubu letního

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.