Přihlásit

Policie objevila na Blanensku vycpané želvy a tygří kůži (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Tygří kůže s hlavou, dvě karety obrovské a také varan stepní. Tyto trofeje exotických zvířat našli nedávno policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v jednom z domů v Rájci­ Jestřebí na Blanensku. Tygři a karety přitom patří k mezinárodně chráněným zvířatům, protože jim hrozí vyhynutí.
Policisté na lovecké trofeje narazili náhodou při vyšetřování případu přidělování veřejných zakázek a následné domovní prohlídce. Zda objevili i důkazy o korupci, nesdělili. Informovali pouze o nálezu vypreparovaných zvířat a kůže tygra. Karety i tygr jsou chráněny úmluvou CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin. "Na objasňování případu proto spolupracuje i Česká inspekce životního prostředí," řekl její ředitel Erik Geuss.
Vlastník zatím nedoložil k exemplářům žádné doklady a policii ani řádně neobjasnil, kde a jak věci získal. "Dotyčného jsme vyzvali k prokázání původu exemplářů. Pokud to neudělá, zahájí inspekce řízení o zabavení vypreparovaných zvířat i tygří kůže," dodal Geuss.
Starostka Rájce­ Jestřebí Romana Synakieviczová uvedla, že vyšetřovaný případ veřejných zakázek se města netýká. "S městem a jeho veřejnými zakázkami to nemá nic společného. Víc k tomu případu nevím," řekla.
Podle zjištění Deníku Rovnost prohledali policisté také jeden z domů v nedalekém Ráječku. Poblíž tamní pekárny. "Člověk, který tam bydlí, je takový mafián. Nikdo pořádně neví, čím se živí. Jezdí v luxusním autě," řekl jeden z místních, který si přál zůstat v anonymitě. Podobnou pověst má údajně i muž z Rájce ­Jestřebí, u kterého policisté našli trofeje exotických zvířat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.