Přihlásit

Myslivci: Úbytku divočáků vyhláška příliš nepomůže (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství umožnilo střílet divoká prasata celoročně bez rozdílu věku

Plzeň
Myslivci dostali důležité střelivo na přemnožená divoká prasata. Stát jim sice nedaroval lepší náboje, ale umožnil jim lovit divočáky celý rok bez rozdílu věku a pohlaví. Doposud směli provádět odstřel jen několik měsíců v roce. Myslivci soudí, že novela vyhlášky divokých prasat Plzeň úplně nezbaví.
"Nejvíc pomůže příroda. Hlavně když začne sněžit, protože ve sněhu jsou stopy prasete a myslivec ví, kde se zvíře pohybuje," tvrdil Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.
Podle myslivce Zdeňka Chlupa by pomohla užší spolupráce myslivců se zemědělci. Novelu vyhlášky ministerstva zemědělství nepovažuje za systémové řešení. "Problém je v zemědělství. Dnes se kvůli dotacím pěstuje řepka a kukuřice a prasata se v nich schovají a nevylezou, protože tam mají dostatek potravy," vysvětlil Chlup další důvod, který myslivcům ztěžuje lov divokých prasat.
Chlupa překvapuje, že se proti novele ještě neozvali ochránci přírody, protože myslivcům umožňuje střílet i březí bachyně. To se nelíbí leckterému myslivci. "Myslím si, že myslivci s kladným vztahem ke zvířatům nevystřelí na kus, který je březí. Není to humánní," mínil.
V Plzni se divočáci vyskytují na Valše, v Liticích, objevila se v Borském parku, viděna byla v Radobyčicích u řeky, v Českém údolí, na Nové Hospodě či na Výsluní.
Rizikem je odstřel bachyně, která odchovává selata, která pak nadělají větší škody než bachyně. "Protože nemají zkušenosti s hledáním potravy a prolezou velké území, které rozryjou," řekl Chlup.
Ministerstvo zemědělství si uvědomuje, že změna odlovu divokých prasat vyvolává rozpaky z hlediska etiky a myslivosti. Ministr Marian Jurečka upozornil, že změna neznamená pro uživatele honiteb povinnost.
Významný vliv na přemnožení prasat mají mírná zima a větší možnosti potravy na polích. "Bachyně teď mají selata i dvakrát ročně," připomněl Chlup.
Sportovcům z TJ Plzeň - Litice předloni divoká prasata zničila hřiště. "Proto jsme udělali oplocení a už je tam nemáme. Stálo nás to 50 tisíc korun," pověděl předseda klubu Milan Onder.
Podle něj odstřel není v Liticích moc úspěšný. "Myslivci trefí dvě, ale pohybuje se jich tam dvacet," dodal Onder.

Nová pravidla lovu zvěře
Novela vyhlášky vypracovaná Ministerstvem zemědělství ČR umožňuje lovit všechna divoká prasata po celý rok.
Vyhláška mění i dobu lovu u další zvěře, která způsobuje škody v lese a na zemědělských plodinách. U jelena evropského, daňka skvrnitého, muflona a siky japonského lze mláďata (tedy koloucha, daňče a muflonče) nově lovit do 31. března, tedy o tři měsíce déle (u jelena o dva a půl).
Další změna umožňuje lov jezevce lesního už od začátku září, což je o měsíc dříve než doposud. Rostoucí populace jezevců se totiž v tomto období připravuje na zimní spánek a ve velkém loví ubývající drobnou zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.