Přihlásit

Za divočáky se loni připlácelo (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VYSOČINA
Vyříznout, vyvařit, odmastit a nakonec vybělit peroxidem vodíku. Teprve za takto připravenou čelist divokých prasat získali myslivci odměnu, kterou rozděluje Kraj Vysočina. Z rozpočtu na rok 2015 na ni bylo uvolněno necelých 600 tisíc korun, původně kraj počítal jen se 450 tisíci.

"Jednotlivé okresní myslivecké spolky zaevidovaly celkem 1463 čelistí. Náš zájem se soustředil na nejmenší selata. Jejich včasnou redukcí se snižují škody, které divočáci způsobují na zemědělských plodinách a pozemcích," vysvětluje Zdeněk Chlád, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí. "Stále platí, že shromážděné čelisti budou následně podrobeny studii, kromě toho předkládáním spodních čelistí za úplatu zároveň sledujeme podporu lovu konkrétní věkové kategorie prasete divokého," říká dále Zdeněk Chlád. Jde o selata ve stáří do 7 měsíců. Na analýzách, které provádějí v první řadě příslušné okresní myslivecké spolky, se následně podílí také Česká zemědělská univerzita v Praze. Z necelých patnácti set nashromážděných čelistí byly zhruba tři stovky odevzdány myslivci z Třebíčska. Kraj Vysočina vykupuje čelisti divokých prasat, respektive jejich selat, od roku 2013. Částku, kterou za ně vyplácí, postupně zvýšil. Za čelist, na které není ani zčásti prořezaná stolička M1, to dělá pět set korun. Zpravidla jde o sele, staré 3 až 4 měsíce. Za čelisti starších selat představuje odměna tři sta padesát korun. Výkup probíhá pravidelně v listopadu. Pro letošek je stanoveno datum od 1. do 9. listopadu 2016, kdy bude možné odevzdávat čelisti zvířat ulovených od 1. listopadu 2015 do 31. října 2016.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.