Přihlásit

Adepti myslivosti usedli do lavic, čeká je roční kurz (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tři desítky zájemců o myslivost v sobotu dorazily do sídla jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku, kde byl zahájen letošní myslivecký kurz adeptů. Jak vysvětlil předseda spolku Kamil Kupec, kurzisté nyní absolvují čtyři víkendy po sobě plné přednášek a teorie. Celkem je to sedmdesát hodin. "Následně je čeká povinná roční praxe v jednotlivých honitbách. Na tuto praktickou část musí mít každý svého staršího kolegu, rádce a učitele, který mu předá zkušenosti," naznačil Kamil Kupec.
Dále musejí adepti absolvovat i výcvik manipulace se zbraní a účastnit se alespoň jedné kynologické akce.
"Teprve poté mohou jít ke zkouškám, kde se hodnotí právě i jejich praxe. Po úspěšném složení zkoušky získávají lovecký lístek a pak si na policii mohou vyřídit zbrojní průkaz," popsal Kamil Kupec cestu adepta k myslivci.
Doplnil, že samotný myslivecký kurz stojí pět tisíc korun. I když se jedná o značně náročné studium z řady oborů od zoologie, chovu zvěře až po myslivecké právo, zájemci o myslivost k tomu přistupují zodpovědně.
Například vloni z devatenácti zkoušených adeptů, kteří zahájilikurzvroce2014, jich deset prospělo s vyznamenáním, sedm prospělo a jen dva neprospěli z jednoho předmětu a museli ke komisi přijít znovu. Loňské adepty čekají zkoušky teď v únoru.
Mezi letošními zájemci bylo již tradičně i několik žen. Patří k nim Ivona Činčurová ze Stříbřece. Přiznala, že se mezi myslivci pohybuje stále. "Mám doma bažantníka. A navíc s myslivci na všechny akce chodím, takže jsem kurz chtěla dělat," říká Ivona Činčurová. Zděnek Kocar z Mníšku k myslivosti "čuchnul" nejenom v rodině, ale také mezi kamarády. "U mě v okolí to snad dělá každý," dodal.

Obsah zkoušek
Adept myslivosti musí projít náročnou jednoroční přípravou v honitbě, absolvovat teoretický kurz (70 hodin) a složit zkoušku ze 7 předmětů: 1. myslivecké zvyky a tradice, historie myslivosti 2. myslivecké právo 3. zoologie a biologie zvěře 4. myslivecká péče o zvěř 5. myslivecká kynologie 6. střelectví 7. způsoby lovu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.