Přihlásit

Řidiči kličkují na sídlišti mezi divokými prasaty (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolovsko
Přímo až k obydlím lidí migrují v těchto dnech divoká prasata. Příkladem je Nové Sedlo, kde se prasata objevují třeba i na sídlištích. Problémy má například i Královské Poříčí. Své si města užila už na konci minulého roku. Teď doufají, že pomohou krajské dotace na odstřel černé zvěře.
"Každý večer se kolem desáté hodiny vydávají divoká prasata z prostoru povrchového dolu Družba v Novém Sedle na noční vycházku za potravou. Po překonání nezastavěné podnikatelské zóny si to namíří k vlakovému nádraží a posléze do přilehlého parku, který je určen pro volný pohyb a venčení psů. A zde se zdržují delší dobu a přitom i přebíhají frekventovanou silnici k panelovým domům sídliště. Projíždějící řidiči pak musejí být opatrní. Na divočáky buď troubí a pomalu projíždějí, anebo si je fotí a čekají, až cestu uvolní," říká Pavel Schauer z Nového Sedla, který si divočáky stačil vyfotit. "Divočáci nespěchají a rádi pózují. A když už je konečně napadne zmizet, tak si to namíří podél zahrádek pod náspem kolejí směrem na Loučky, odkud se pak nad ránem zase vracejí do svého útulku někde u bývalých šachet dolu Družba," doplnil.
Podle místostarosty Nového Sedla Zdeňka Pojara registrovala radnice stížnosti na pohyb divokých prasat už minulý rok. "Nyní je situace zatím klidnější," řekl. Těší ho, že po apelech měst a obcí začal kraj problematiku přemnožení divokých prasat řešit komplexně dotacemi na jejich odstřel. Radnice ale naráží na další překážky. Některé myslivecké spolky odstřel divokých prasat v zastavěných oblastech odmítají. Mají prý jednoduše obavy, aby nedošlo k poničení majetku nebo ke zranění osob.
Divoká prasata mají na svědomí vysoké škody. Například v Královském Poříčí už zlikvidovala řadu zahrad. Velké škody vznikají i při střetech na silnicích. O tom by mohla vyprávět řidička, která havarovala právě mezi Královským Poříčím a Novým Sedlem, kde jí do jízdní dráhy divočák znenadání vběhl. Škoda se vyšplhala na 153 tisíc korun.
O krajské dotace na odstřel divokých prasat budou moci města a obce žádat od 1. dubna. Kraj na tento záměr vyčlenil ze svého rozpočtu pro rok 2016 celkovou částku 150 tisíc korun. Za ulovení jednoho kusu divokého prasete na nehonebním pozemku bude každému z žadatelů vyplacena dotace ve výši 1 tisíc korun. Během roku může každý z žadatelů ulovit maximálně padesát dotovaných kusů černé. Cílem koordinovaného a řízeného odstřelu je zastavit neúměrný vznik škod na majetku na územích obcí, zahradách, parcích i zemědělských a lesních porostech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.