Přihlásit

Zachraňují ročně stovky zvířat. I ta ohrožená (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naposledy pracovníci Záchranné stanice volně žijících živočichů Buchlovice pomáhali vzácnému puštíkovi bělavému

Buchlovice
Téměř tři stovky zvířat přijala v posledních dvanácti měsících Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice. Mimo jiné zachránila život i ohroženému puštíkovi bělavému. Pokud je to možné, zvířata se po vyléčení navracejí do přírody. Puštík ovšem takové štěstí neměl, zůstal ve stanici a v létě jej budou moct vidět návštěvníci zámeckého parku v Buchlovicích.
"Tento kriticky ohrožený druh sovy se u nás vyskytuje jen na Šumavě a v Beskydách. Tohle je teprve třetí prokazatelný výskyt na území Bílých Karpat. Puštík si pravděpodobně zlomil křídlo při srážce s automobilem. Úplně se už neuzdraví, a proto zůstane u nás," popisuje Martin Tomešek z Českého svazu ochránců přírody v Buchlovicích.
Získat prostředky na záchranu zvířat není jednoduché, proto si na stanici velmi cení dotace z Fondu Zlínského kraje ve výši 250 tisíc korun. "Dotaci využijeme na svůj provoz. Na výjezdy k živočichům, veterinární ošetření nebo zajištění potravy," vysvětluje Martin Tomešek. "Získání dalších dotací je velmi složité. Oslovujeme obce, města, různé instituce, soukromé firmy a společnosti, ale i fyzické osoby," dodává.
V posledních letech, kdy zraněných zvířat přibývá, je dotace pravidelným a nezbytným přísunem financí pro stanici. "Záchranná stanice by bez ní jen stěží mohla pokračovat ve své záslužné činnosti. Proto jsme se rozhodli jí pomoci. Zvláště když ze statistické evidence stanice vyplývá, že v poslední době dochází k nárůstu příjmu zraněných živočichů," uvedl Ivan Mařák, náměstek hejtmana Zlínského kraje zodpovědný za životní prostředí.
Toto potvrzuje i Martin Tomešek. "Loni jsme do stanice přijali 292 živočichů. Počet přijatých zvířat se rok od roku zvyšuje."
Hlavním posláním stanice je svoz, příjem a ošetření zraněných zvířat a, pokud je to možné, jejich příprava na vypuštění zpět do přírody. V loňském roce vypustili 125 zvířat, zbylá buď uhynula, nebo jim zůstaly trvalé následky. V tomto případě se zařazují do expozice s více než 50 druhy, která je součástí prohlídkové trasy zámeckého parku u Státního zámku Buchlovice. Prohlídka je možná od června do září.
V zimních měsících stanice nejčastěji přijímá druhy, které jsou slabé vlivem počasí. "Třeba zesláblé labutě. Není vhodné na zamrzajících vodních plochách labutě přikrmovat, ty pak nic nenutí odlétnout na ty nezamrzlé a může se stát, že přimrznou peřím k ledu. Pak je nutná lidská pomoc," říká Martin Tomešek. Během roku stanici často volají k mláďatům, která vypadla z hnízda. Dále se tam často dostávají ptáci po nárazu do skleněných ploch, popálení elektrickým proudem či sražení autem.
Lidé také často z neznalosti přinášejí mláďata, která nepotřebují žádnou pomoc. Kromě záchrany živočichů se proto stanice věnuje také vzdělávání v oblasti chování zvířat. "Mláďata se musejí sama naučit získávat potravu, abychom je mohli vypustit do přírody. Zraněná zvířata ošetříme a po úplném uzdravení mohou zpět do přírody," popisuje Martin Tomešek.
Ve stanici pracuje jeden zaměstnanec na plný úvazek. Zbytek provozu zajišťují živnostníci a dobrovolníci. Peníze kromě dotací plynou z dárcovství. Lidé mohou stanici posílat peníze bankovním převodem nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI BUCHLOVICE na číslo 87 777. Jednou z možností pomoci je i adopce zvířat. Podrobnější informace najdete na webu stanice www.stani­ cebuchlovice.ic.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.