Přihlásit

Spáči se budí, paraziti množí, ptáci už zpívají. Co udělala s přírodou mírná zima? (ČRo - pardubice.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku kam schováš? To je úryvek z lidové písně, které je o tom, jak to mají opeřenci v ledu a mrazu těžké. Ovšem pravá Ladovská zima nebyla už pěkně dlouho.

Někteří stěhovaví ptáci už ani nebalí kufry, ruší dovolenou na jihu a zůstávají doma. Jaký má mírná zima vliv hlavně na ptáky? To nám řekl v Radioporadně zoolog Vladimír Lemberk. Ve vyhřátých bytech a funkčním oblečení se máme jako lidi dobře. Ale ani o zvířata nemusíme mít strach. Příroda je na rozmary počasí dobře vybavila. "Peří výborně tepelně izoluje, i proti dešti je do určité míry odolné. Savci zase mají srst, která je v zimě hustší než v létě. I tuhou zimu zvládají dobře," vysvětluje Vladimír Lemberk. Několika měsíční kruté zimy jsou minulostí. Navíc se spousta ptáků naučila žít ve městech, kde je pro ně dost potravy. "Je jednodušší si potravu najít, než letět dva tři tisíce kilometrů na jih," říká Vladimír Lemberk. Odlétají víceméně jenom ptáci, kteří se živí hmyzem. Do města se na přelomu milénia přestěhovali například holubi hřivnáči. V posledních deseti letech to udělali krkavcovití ptáci.

Do krmítka slunečnici
Máme ptákům přes zimu pomáhat a servírovat jim plnou penzi do krmítek? Ani vědci se v této otázce neshodují. Jedni tvrdí, že nepřikrmovat vůbec. Další tábor hlásá, že jim můžeme poskytovat stravu po celý rok. Je tedy na vás, jak se k tomu postavíte. "Spousta lidí, která má krmítko, si všimla, že ptáci zavítají ke krmítkům, když spadnou teploty pod nulu. Jak se oteplí, řady strávníků prořídnout," uvádí Vladimír Lemberk. Do krmítka rozhodně nedávejte zbytky z vašeho stolu. Mohli byste ptákům ublížit. Nejlepší volbou jsou olejnatá semena. "Nejvhodnější jsou slunečnicová. Koupíme je například ve zverimexu. Méně vhodné jsou lojové koule ze supermarketu," říká Vladimír Lemberk. Pokud do vaší ptačí rezervace létají malí žlutozelení ptáčci, možná jste zaregistrovali jejich úhyn. Zvonky zelené v posledních třech letech trápí trichomonóza. Dobrá zpráva je, že choroba se nešíří u ostatních druhů. Sýkorky, vrabci, stehlíci nebo brhlíci tedy ohrožení nejsou. "Když najdeme uhynulé zvonky, krmítko vyprázdníme a necháme ho dva týdny bez potravy, aby si nemocní nepřenášeli nemoc na zdravé jedince," radí Vladimír Lemberk.

Spáči se budí, paraziti množí
Vadí mírné počasí zimním spáčům? Těm nejzatvrzelejším ne. Ale jakoby je příroda informovala dopředu, mnozí se nijak zvlášť letos na svůj několika měsíční spánek nepřipravovali. Ze snu se budí hlavně ježci a netopýři. Díky teplu také přežijí neduživí a nemocní jedinci, kteří šíří dál parazity, infekce a vadné geny. "Mnozí netopýři nedorazili na svá zimoviště. Druhy, které dokáží přezimovat třeba v dutině stromů, na ta zimoviště do sklepů, do štol, do jeskyní, kam se chodí sčítat, vůbec nedolétly. Kvůli několika dnům mrazu se jim to nevyplatilo," popisuje situaci Vladimír Lemberk s tím, že se podle takového chování dá usuzovat, že už mrazy nebudou.
Probouzí se i včely. Pokud se začnou líhnout dříve, hrozí, že onemocní varroázou. Mnohem dřív než obvykle se líhnou včely a jejich chovatelé se obávají nebezpečné varroázy, která umí zdecimovat celé včelstvo. Také se můžeme potkat s "opilými" srnami. Normálně by byla rašící řepka schovaná pod sněhem. Teď ale přímo láká k hodování. Mladá rostlina může vyvolat těžké průjmy, poruchy nervového systému, dokonce i oslepnutí.

"Poslouchal jsem jednou kosa v neděli," zpívá Karel Gott
Začali nám také zpívat po ránu ptáci. Poslové jara naznačují, že vesna na sebe nenechá dlouho čekat. Které zpěváky můžete v těchto dnech zaslechnout? "Cvrlikají nám nedočkavci sýkory. V lese houká výr velký. Sovy si svými hlasy vyznačují teritorium hnízdění. Ve městě nám melancholicky pěje kos," říká Vladimír Lemberk. Kos zatím svůj hlas ladí. S lákáním k páření zatím vyčkává. Hašteřit začínají i vrabci, kteří žijí ve skupinách. Samečci se už natřásají a chystají se na boj o samičky. "Hnízdit začali už krkavci a křivky. Kolem Chrudimky můžete zaslechnout například ledňáčky," dodává Vladimír Lemberk.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.