Přihlásit

Obora Radějov: město se soudí kvůli daňkům (Hodonínský ndeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plot oddělující strážnický les od radějovské obory poškozují divoká prasata i lidé. Stromy
lákají daňky, kteří je pak okusují a ničí.

Strážnice, Radějov
Oboru Radějov v Bílých Karpatech provázejí letité spory. Turisté tam až do roku 2023 mají na čtyři měsíce v roce zakázaný vstup. To se ochránci přírody, jak již Hodonínský deník Rovnost na konci ledna informoval, snaží zvrátit u soudu. Majitel obory Leoš Novotný ale řeší i další problém. Část tamního území patřícího Strážnici údajně poškozují chovaní daňci. Město se domáhá náhrady škody.
Případem se v úterý zabýval Okresní soud v Hodoníně, daleko se však v jeho rozplétání nedostal. Město se na něj přitom obrátilo už před třemi lety. Škodu chtěli jeho zástupci původně zaplatit po akciové společnosti Leoš Novotný, které jedna z největších obor v Česku patří. Právní zástupkyně Strážnice Hana Zabadalová ale podle Mladé fronty Dnes požádala o rozšíření obžaloby i přímo na Novotného a jeho manželku Bohumilu. "Až donedávna jsme nevěděli, že jsou oni jako fyzické osoby vlastníci zmíněných daňků," poukázala Zabadalová. Podrobnosti ale včera Hodonínskému deníku Rovnost včera neposkytla. "Jsem svázaná mlčenlivostí a k případu víc říct nemohu," reagovala na dotaz advokátka.
Ani zástupci města nebyli příliš sdílnější. "Budeme hledat mimosoudní vyrovnání, pokud se tak nestane, budeme se soudit," řekl místostarosta Walter Bartoš. Vyjádření Novotného se redakci včera získat nepodařilo.
Obora Radějov vznikla za účelem intenzivního chovu kvalitní vysoké zvěře. Od roku 2010 patří někdejšímu majiteli Hamé Leoši Novotnému prostřednictvím jeho společnosti. Dohodl se s Lesy ČR na směně pozemků. Do té doby ji měl v nájmu. Třistahektarový les patřící Strážnici je od zbytku obory oddělený plotem, aby tam zvěř nemohla. "Stane se, že na plot spadne strom. Často jej poškodí divočáci, kteří dokáží oplocení prorazit," upozornil lesní hospodář Petr Kvapil s tím, že městský les je lidem volně přístupný. "Může se tak stát, že někdo například plot rozstříhá nebo nechá otevřenou bránu," sdělil hospodář. Strážnice v minulosti chtěla z obory vystoupit, to se ale nepovedlo. "Podle současných zákonů je takový krok velmi složitý," doplnil Kvapil.
V oblasti se kromě přírodní rezervace Kútky nachází luxusní lovecký resort Radějov Pusté s ubytováním. Zájemci si tam mohou za poplatek vybrané zvíře ulovit. Od počátku roku 2014 je v platnosti nařízení, které tam na určité období zakazuje vstup. Obora je uzavřená celý červen z důvodu kladení a odchovu mláďat. Od prvního září do patnáctého listopadu pak proto, aby měla zvěř v období říje klid. Také má chránit případné návštěvníky v době lovu, což někteří lidé dlouhodobě kritizují.
Daňci v minulosti způsobovali škody i na vzácných rostlinách. "Před několika lety byl stav rostlin tak katastrofální, že vznikla obora v oboře, jak tomu říkáme. Uvnitř, kde je rezervace, se oplotily ty nejcennější lokality. Je to celkem několik hektarů. Ploty nechala za velké peníze daňových poplatníků postavit Chráněná krajinná oblast Bíle Karpaty," připomněl dobrovolný spolupracovník Hnutí Duha Pavel Dekař, který v oblasti chráněné rostliny monitoroval.
Do hledáčku se obora dostala také v roce 2009 kvůli hromadnému vybíjení přemnožené zvěře. Podle veselského odboru životního prostředí tehdy za měsíc zemřelo téměř tisíc kusů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.