Přihlásit

Břehule letos mohou hnízdit v čisté domousnické pískovně (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domousnice
Břehule říční a vlhy pestré v minulých letech rády hnízdily v pískovcovém svahu domousnického lomu. Nyní své mladé vyvádí jinde. Proč? Svah, v němž by si mohly budovat hnízda, změnil tvar, zarostl, a tak je do klidných míst na kraji lesa a uprostřed luk a polí, už nic neláká.
Jenže mladoboleslavští ochránci přírody to tak nechat nechtějí. Vědí, že břehule si místo původního hnízdění instinktivně pamatují, pravidelně se sem vrací, ale nakonec odlétají jinam.
Zhruba dvacítka ekologů s dětmi proto v sobotu přijela vyzbrojena lopatami i motykami, aby písčitý svah upravili. Zákonem chráněná břehule říční totiž hnízdí ve strmých stěnách, ve kterých potom vyhrabává dlouhé vodorovné nory na konci vystlané stébly, vlákny a peřím. Na to, jestli se záměr ochránců přírody povede, si budeme muset počkat. Ptáci totiž hnízdí od dubna do července, a to jednou až dvakrát ročně.

Břehule mizí
"Břehule říční bohužel z naší krajiny pomalu mizí. V současné době na Mladoboleslavsku víme o jediné oblasti, kde hnízdí, a tou je ujkovický lom. Tam mají ještě vhodné podmínky. Pokud by zde zahnízdily, stala by se Domousnice druhou oblastí a pro nás by to znamenalo velký úspěch," vysvětlila Milada Vrbová, předsedkyně Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Klenice.
Všichni, kteří se chopili nástrojů, měli před sebou těžkou práci. Museli nejen strhnout svah na ploše dvaceti metrů a tři metrů do hloubky, ale také odstranit nálety, které tam v posledních letech narostly. "Je velká pravděpodobnost, že tu oba druhy ptákůbu dou opět hnízdit. Vždy, když se navrací z teplých krajin do Čech, oblétávají původní hnízdiště a zkouší, jestli je v nich možné zůstat. Pokud není, pokračují do dalších lokalit," popisuje Milada Vrbová. Nejsou to ale jen její domněnky. Život kolem domousnické pískovny pravidelně monitoruje ornitolog Pavel Kverek, který potvrdil, že břehule i vlhy tudy viděl prolétávat. Jenže současné podmínky jim zde nedovolovaly hnízdit, a tak pokračovaly buď do již zmíněných Ujkovic, nebo do jedné z lokalit v Českém ráji.
"V minulosti v domousnické pískovně hnízdilo dvě stě párů břehulí říčních. Pro začátek by nám stačilo, kdyby si sem našla cestu třeba polovina. Časem bych jich mohlo i přibýt," vypočítává předsedkyně mladoboleslavských ochránců přírody s tím, že v okolí by ptáci měli i dostatek potravy. K dispozici tu mají totiž dvě jezera přírodního původu s naprosto čistou vodou, v nichž žije hmyz a komáři, kterými se živí.
Než ale svahům domousnické pískovny vrátí ochránci pískovny původní podobu, bude to ještě nějaký čas trvat. Kdo neměl sílu na celodenní kopání a odhazování písku, čistil blízké okolí od odpadků. "To se týkalo hlavně dětí, které sbíraly nepořádek dole v pískovně. Snažíme se je vést nejen k tomu, co kde roste a co jak vypadá, ale také k tomu, aby přírodu chránily. Je samozřejmé, že se sem po nějakém čase vrátíme, abychom viděli, jestli měla naše práce smysl a jaký," naznačila Milada Vrbová.

Přiletí už v dubnu
Břehule říční začnou z teplých krajin přilétávat už během dubna. V tento čas přijdou stěny domousnické pískovny zkontrolovat také mladoboleslavští ochránci přírody. Budou sledovat nejen jestli přibývají hnízda, tedy díry, které břehule vyhrabou ve svahu, ale také třeba to, jestli hnízdění něco nepřekáží. "Je možné, že budeme ořezávat například keře, které by jim bránily v cestě. Toale ukáže až čas," dodala předsedkyně ochránců přírody.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.