Přihlásit

Ochránci přírody se vydávají do Beskyd sčítat velké šelmy (Valašský eník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Ochránci přírody se dnes vydávají do Beskyd pátrat po stopách vlků, rysů a medvědů. Každoroční mapování výskytu velkých šelem se letos koná už po dvaatřicáté.
Stopy budou hledat pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, ke kterým se o víkendu připojí další zájemci z řad dobrovolníků. "Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem osmi až deseti rysů. Vzácně, v počtu několika málo jedinců, zde žijí vlci a medvědi," prozradila koordinátorka mapování šelem Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.
Mapování velkých šelem v Beskydech se poprvé uskutečnilo v roce 1984. Výskyt a množství sledovaných chráněných zvířat zjišťují ochránci podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či zbytky kořisti. Kontrolují území o rozloze 1200 čtverečných kilometrů.
Stopaři se v terénu pohybují po předem stanovených trasách. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Kromě velkých šelem zaznamenávají i výskyt ostatních druhů zvířat.
Výsledky sčítání vyhodnocují pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a ukládají je do své databáze. Závěrečná zpráva bude k dispozici zhruba za měsíc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.