Přihlásit

Obnovení motokrosu? Ne, prohlásili myslivci (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z bývalého ráje motorek v Sobůlkách na Hodonínsku se stala chráněná oblast. O tu se nikdo nestará, proto zarůstá.

Sobůlky
Osmašedesát procent. Tolik hlasů z celkového počtu se v anketě vyjádřilo ke znovuobnovení areálu Vala pro motokros v Sobůlkách na Hodonínsku. Ani to nestačilo, motorky tam v nejbližší době jezdit nebudou. S myšlenkou na pronájem areálu a návratu ke sportovním i kulturním akcím přišel zastupitel Bohumil Bořecký. "Bylo by tam možné pořádat koncerty a hudební produkce pod širým nebem. Hlavně by si na své přišli místní, kteří vzpomínají na Pohádkový les, Sáňkyádu, Dětské dny a podobné akce," uvedl Bořecký.
Průzkum mezi obyvateli byl podle Bořeckého první krok. Následovalo vyjádření zastupitelstva. Pokud by bylo kladné, přistoupilo by se ke změně územního plánu na využívání areálů pro kulturní a sportovní akce. Následně by vznikla smlouva mezi Sobůlkami a provozovatelem areálu. Nicméně pro myšlenku se nepodařilo získat potřebnou podporu mezi zastupiteli. "Někteří byli proti, jiní vyjádřili neurčitý názor a jen část byla pro. Za této situace nemá cenu pokračovat v dalších krocích," řekl Bořecký. Dodal, že pokud bude zastupitel i v budoucnu a když se změní poměr sil v zastupitelstvu, bude o obnovení areálu dál usilovat.
Na jednání zastupitelstva se proti postavil Myslivecký spolek Sobůlky prostřednictvím předsedy Ludvíka Pivody. Ten má území pronajaté od obce. "Zvířata potřebují klid, hlavně srny se srnčaty. Kdyby se tam jezdilo, tak by zvířata hluk vytlačil," popsal Pivoda.
Překážkou sportovního využití Valy je vyhlášení významného krajinného prvku Veselá hora. Motokros by mohl podle odboru životního prostředí, který jej vyhlásil, prvek poškodit či zničit.
Oblast od roku 2013 pozoruje zooložka Zuzana Veverková z Českého svazu ochránců přírody. Upozorňuje na to, že lokalita zarůstá náletovými rostlinami a nikdo se o ni nestará. Zarůstání vede ke snížení druhové pestrosti rostlin. "Zájem ochrany přírody je vrátit na Valu motokros či jakoukoliv jinou lidskou činnost, která by tam šetrně udržovala bezlesí. Motokros naprosté většině živočichů a rostlin nijak nemůže uškodit. Jezdilo se jen po několika málo trasách, které jsou úzké, zbytek plochy je nedotčený," uvedla Veverková.
Provozování závodů by nemuselo uškodit jen zvířatům vně oblasti, ale i v jejím okolí. "Motokros by totiž asi znamenal konec mého chovu. Stres z hluku současně s vyšší koncentrací spor plísní v prachu, to je pro naše sokoly smrtící kombinace. Zejména pro mláďata nevyzbrojená protilátkami," sdělil nedaleko Valy žijící chovatel sokolů Jaroslav Bárta.
Bárta chová také rarohy, u nichž by možnou ztrátu odhadl až na osmdesát procent. "Pokud už je rozhodnutí konečné, přináší mi to neskonalou úlevu. Prach nebudou muset dýchat ani blízko bydlící obyvatelé a malé děti bude možné dát po obědě spát. Byl by nerozum si vlastní zdravé prostředí ničit, zvláště když zájemci o tento sport mají několik tratí v dosahu," popsal Bárta. Jedna z motokrosových tratí je například u Karlína. Areál Vala leží západně od Sobůlek, k nejbližším domům je to od něj asi dvě stě metrů vzdušnou čarou. Pod svahem je zde rovná plocha s dřevěným zastřešeným posezením a ohništěm.
Odtud dřív motorky startovaly. V trávě jsou doposud rozpoznatelné různé pozůstatky tohoto období.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.