Přihlásit

S obrazy Petra Odložila vstoupíte do lesních hvozdů (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ROZHOVOR: "Nejvíc ze všeho miluju přírodu Novohradských hor," říká vyšebrodský malíř a fotograf, jehož obrazy zamířily i za "Velkou louži"

Kaplice
Jako byste se rázem ocitli v lese ve večerním šeru nebo při ranním svítání, kdy vás každou chvíli obklopí vůně rašeliniště a vlhkého lesa, zatímco z lesního porostu obezřetně vystupuje statný jelen. Tak si připadá návštěvník, když nyní vstoupí do galerie kaplického kina a ocitne se na nové výstavě ve společnosti obrazů a fotografií Petra Odložila z Vyššího Brodu.

Co děláte raději - malujete nebo fotografujete?
Mám rád obojí. Je to tak nastejno. Jenom vytvoření obrazu trvá déle než vytvoření fotografie. A když to tak vezmu, obraz je pak něco jako moje dítě. Hrozně nerad se se svými obrazy loučím. Většinou je však mají moji kamarádi a přátelé a jsem rád, že je mají právě ti, které potěší a kteří je mají rádi.

* Stejně tak bude asi těžko říci, jestli jste začal dříve malovat nebo fotit?
Já myslím, že malovat. A až potom fotit. Původně jsem totiž chtěl studovat uměleckoprůmyslovou školu, na tu mě ale nevzali pro velký počet zájemců, takže jsem se pak vyučil v Českém Krumlově u pana Seidla fotografem. Mám na něho moc krásné vzpomínky. A do toho jsem samozřejmě také maloval. Později jsem si chodil pro rady ke kaplickému malíři panu Kyzourovi. Z toho vlastně tak trochu vzešly mé abstrakce, protože on takovým způsobem maloval.

* Kolem nás na obrazech jsou divoká prasata, los, vlk, ptačí dravci, jeleni či tetřívci na tokaništi. Vy ale nemalujete pouze obrazy s mysliveckou tématikou...
Nene. Na podzim sem připravuji ještě jednu výstavu obrazů z volné tvorby, která je úplně rozdílná. A jedním z nich je támhleten obraz Poušť Namib. Jsou to obrazy většinou abstraktní, čili druhý pól těch obrazů realistických.

* Rád se podíváte do ciziny, ale ještě mnohem dál než vy se zřejmě dostaly mnohé vaše obrazy.
Nejdál do Ameriky, Kanady, Arabských emirátů. Pak Evropy, Německa, Rakouska a Slovinska. A hodně jich je také na Slovensku. A v Česku samozřejmě.

* Z vašich obrazů je vidět, že prostředí lesa a domov zvěře dobře znáte. Se všemi zvířaty, která jste zachytil, jste se také skutečně setkal? I s losem?
Určitě. Jsem také myslivec, takže v lese a na posedech trávím hodně času. Proto mám dobře odpozorováno, jak se zvěř chová, jakým způsobem se pohybuje. Atmosféru lesa se snažím zachytit, ale po zvěři nemůžu chtít, aby mi stála předlohou. Čili obrazy jsou založené na fotkách, které si sám fotím, které skicuju. Nebo při zachycení detailů, třeba očí, srsti, využiji i jiné fotky. Setkal jsem se i s tetřívky. Těch tady kdysi bývalo hrozně moc. To bylo na tokaništi takových čtyřicet padesát tetřívků. To už se dnes těžko uvidí. Ale tetřívci se vyskytují sem tam na Pohoří. Tento obrázek jsou tetřívci, které jsem loni viděl v Rusku. Tam jsem si zažil to, co jsem zažíval při lovu tetřívků v sedmnácti letech tady, když jich tu ještě bylo hodně.

* Vaše obrazy jsou zřejmě většinou oleje?
Většinou je to olejomalba, někde využívám kombinovanou techniku akryl a olej, támhleten jelen, to je vyloženě akryl. Ryby jsou zase akvarely. To jsou techniky, které většinou používám.

* To mě překvapilo, že jsou tu i ryby...
Ano, maluji také ryby, a rád. Rybář sice doslova nejsem, ale jezdím na ryby s kamarády. V červenci srpnu pojedeme do Norska chytat, já fotit.

* Také je tu na výstavě africký koutek...
Ty fotografie jsou moje, pořídil jsem je v jihozápadní Africe, v Namibii, asi před čtyřmi roky. Z Afriky jsem toho ještě moc nenamaloval, pouze tu poušť, co je tady na výstavě. Zatím jsem k tomu měl trochu odstup, než to zažiji. Ale chystám se, že z toho vytvořím něco nyní na tu podzimní výstavu.

* Kterou část přírody na Českokrumlovsku máte nejraději?
Novohradské hory, ty miluju. Tamten obrázek se starou loveckou chatou v lese je citová záležitost. Chatu můj otec poopravil, tam jsem od svých patnácti let pobýval a prožíval tam to, o čem jiní kluci jenom četli. Tam to miluju - Pohoří, rybník, hory. Ta chata už dnes bohužel není, shořela. Ale v archivu se našly plány na její stavbu, třeba ji někdo postaví znovu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.