Přihlásit

Lovecký areál Valdštýnsko u Bělé pod Bezdězem (Právo víkend)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČESKO - ZEMĚ NEZNÁMÁ

Z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se můžete projít lesy až do bývalého loveckého areálu Valdštýnsko z roku 1725. Zámecký komplex tehdy sloužil při honech pro odpočinek hostů hraběte Františka Arnošta z Valdštejna.

V roce 1904 bylo strženo celkem šest jeho staveb, zbylé dvě sloužily jako myslivny zdejší obory. Atmosféra lovů v době baroka je tu cítit dodnes.
Valdštýnsko si dodnes zachovalo ráz kruhové mýtiny. Uprostřed je ve středu navršen umělý pahorek, na kterém stávala besídka. Zahrada, která ji obklopovala, byla rozdělena osmi alejemi, dosud osázenými lipami.

Areál střeží dva vojáci
Na tyto aleje navazovalo osm průseků: Bezdězský (Hraběcí), Svatojánský, Bělský, Černínský, Březinský, Valovický (Březovický), Bezdědický a Dokský (Pankrácký). Celkem osm pavilonů kruhového areálu bylo věnováno významným šlechtickým rodům, které tu bývaly při honech hosty Valdštejnů. Dodnes se z nich zachoval pouze pavilón Auersperský.
Jedna z přístupových cest do areálu vede bývalým Dokským průsekem, u kterého stojí kamenné sochy dvou vojáků v hraběcích valdštejnských barvách. Sochy sem dal postavit František Arnošt z Valdštejna na paměť kompanie granátníků, kterou postavil proti Prusům za války o rakouské dědictví v letech 1740 až 1746. Vojáci mají modré čepice s erbem a žlutá saka. Vypadají jako živí a cestou do loveckého areálu vítají návštěvníky.
Lovecké slavnosti tu dnes připomíná i nově vyrobená dřevěná socha sv. Huberta. Pro turisty je tu připraveno také několik odpočívadel. Pokud se do Valdštýnska někdy vydáte, můžete výlet spojit s delší túrou na hrad Bezděz po modré turistické trase.
Menší procházkou se dostanete ke zbytkům sochy sv. Jana Nepomuckého. Stojí na konci Svatojánské aleje z poloviny 18. století. V blízkosti se na samotě nacházejí také dvě velké roubené usedlosti - U Daňků a U Maršů. Zelená trasa vás naopak dovede zpět do Bělé pod Bezdězem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.