Přihlásit

Polepí zastávky a ptáci budou v Bílovicích létat bezpečně (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bílovice
Počty uhynulých ptáků po nárazu do prosklených objektů, které jsou pro většinu opeřenců prakticky neviditelné, se snaží některé obce na Slovácku snižovat. Nově k nim přibudou i Bílovice, které schválily nákup polepů na prosklené autobusové zastávky.
"Na polepy neexistuje žádná vyhláška a ani jsme nedostali výzvu od ornitologů. Jako zastupitel jsem ale zodpovědný za životní prostředí, jehož součástí je také ptactvo, proto jsem navrhl polepy zakoupit," vysvětlil radní Bílovic Adam Skovajsa.

Statisíce mrtvých
Podle České společnosti ornitologické (ČSO) jsou po nárazu do průhledných skel v Česku mezi ptáky statisíce obětí. "Lidé si často neuvědomují, že pták v prosklené ploše nevidí překážku. Riziko se navíc zvyšuje se zrcadlovými skly, která odráží krajinu, do níž chce letět," uvedl Lukáš Viktora z ČSO.

Jeden dravec nestačí
Samotný polep musí splňovat přísné technické parametry, aby ptáky na nemožnost průletu upozornil. "Doufáme, že se nám podaří lidem vysvětlit, že jedna symbolická silueta dravce ve velkém proskleném okně nic neřeší," poznamenal ornitolog.
Nejúčinnější UV technologie však nebude dostupná ani v Bílovicích, kde se nechali inspirovat většími městy. "Podobně jako u nás to řeší ve Zlíně. Půjde o nenákladné nálepky drobného ptactva, kde jednotlivé pásy budou od sebe odděleny maximálně třiceti centimetry volného prostoru. O velkou nálepku jednoho dravce se jednat nebude," upřesnil Adam Skovajsa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.