Přihlásit

Rybáře sužuje řádění predátorů. Škoda na jediném rybníku: přes tři sta tisíc korun (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ryby, které vydra, kormorán nebo volavka neuloví, trpí stresem. Zraněné často hynou během poměrně krátké doby po vylovení

Rychnovsko
Během jarních výlovů rybáři sčítají nejen bohaté úlovky, ale i škody, které po sobě zanechávají rybí predátoři. Ve východních Čechách jim dělají vrásky na čele především vydry a ptáci - kormoráni s volavkami.
"Po výlovu rybníku u Choustníkova Hradiště nám chybí okolo 15 tisíc kusů násady, což v přepočtu znamená škodu ve výši okolo 300 až 350 tisíc korun. Bavíme se o škodě pouze z jednoho rybníku. Měli jsme v něm uloženy ryby z minulého roku. Na jaře se vyloví a nasazují se do dalších rybníků, kde dorostou do tržní velikosti. Měli jsme v něm uloženo 20 tisíc kusů násadových kaprů a amurů, ale vylovili jsme pouze pět tisíc kusů," konstatuje Václav Kalenda, vedoucí Správy Kolowratského rybářství sídlící v Opočně. Patří pod ni 45 rybníků ve východních Čechách.
Spousta ryb, která řádění dravců přestála, si však odnesla zranění neslučitelná se životem. "Ryby sice ještě žijí, ale jsou vysílené. Predátoři na ně působí stresujícím vlivem. Namísto zimního klidu musí řešit ochranu před dravci. Pokud takto vysílené ryby vylovíme, dojde často k jejich úhynu v poměrně krátké době." Podle Kalendy se o razantní úbytek ryb postarala zejména právě zmínění trojice predátorů. "Vydry se vyskytují téměř na všech našich rybnících. Kormoráni přilétají především na náš domácí Broumar v Opočně a nejbližší okolí."
Mezi majiteli rybníků je často rozšířen názor, že jedinou obranou proti je vypuštění vodní plochy s tím, že se vydry samy dobrovolně odstěhují. To ovšem už před časem pro Deník vyvrátila Marie Pacovská z Českého nadačního fondu pro vydru: "Vypuštění rybníků nic nevyřeší. Vydry jsou teritoriální živočichové a svá území si kontrolují. To znamená, že až se na jaře rybníky napustí a nasadí rybami, vydra na to během několika dní přijde a na rybníky se vrátí." Vypuštění vodní nádrže na zimní období řeší podle Marie Pacovské alespoň to, že majiteli nevzniknou přes zimu žádné škody.
Velký problém řeší zákon o náhradách škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy. Majitelé rybníků můžou požádat o náhradu škody. "Musíme jednat s pověřenými obcemi a s krajem. Následně probíhají místní šetření, při nichž musíme dokázat, že ke škodám skutečně došlo," vysvětluje vedoucí Kolowratského rybářství a dodává: "Během uplynulé zimy na všech rybnících, kde máme ryby přes zimu, se stav vydry skutečně zvýšil. Meziročně došlo k velkému nárůstu výskytu tohoto dravého savce, což nám potvrzují také chovatelé z menších rybníků, kteří od nás berou násadové ryby. Oni je nasadí a vydry jim všechno vyžerou. Skutečně poškození nejsme jenom my, jako větší subjekt, ale i drobní chovatelé, kteří mají třeba jen malý rybníček."

***
Vydra říční (Lutra Lutra)
Nejpůvodnější suchozemská šelma z čeledi kunovití. Je chráněná. Vydra je velmi dobře přizpůsobena prostředí, ve kterém žije. Tvar jejího těla ji předurčuje k tomu, že je výborný plavec. Vydra je zvíře s převážně noční aktivitou. Živí se hlavně rybami. Nepohrdne ani rakem, žábou či vodním ptákem. Ve vodě dokáže kořist vytrvale pronásledovat a tím ji udolá. Její denní příděl potravy může dosáhnout i 1 kg. www. priroda.cz

Kormorán velký (Phalacrocorax carbo)
Tělo kormorána je štíhlé, je velký zhruba jako husa. Kormoránovo opeření je černě zbarveno. Na krku je však peří bělavé. Na lokalitách ve vnitrozemí si kormoráni často vybírají ke hnízdění klidné ostrůvky uprostřed rybníků. Na některých rybnících jich hledá obživu i místo k nocování často velký počet najednou. Kormorán se živí různými druhy ryb, a proto je k "rybaření" dokonale vybaven. Pod hladinou vydrží až 60 sekund. Většinou si kořist vynese na hladinu, srovná si ji v zobáku a na jeden ráz zhltne. Od roku 2013 přestal být kormorán velký zvláště chráněným druhem a stát již rybářům nevyplácí finanční kompenzace za ztráty na rybách. www.priroda.cz

Kolowratské rybníkářství Kolowratské rybníkářství spravuje 45 rybníků v okresech - Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Trutnov, Hradec Králové.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.