Přihlásit

Řidič vyvázl se zlomeninou, srnky nepřežily (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecko – S jarním sluníčkem začínají na silnicích opět přibývat zvířata, která našla smrt pod koly aut. Liberečtí policisté řešili v uplynulých dnech hned dva případy, kdy řidiče překvapila srnka. Lidé sice z obou nehod vyvázli bez vážnějších zranění, pro srnky byl však střet osudný.
K první nehodě došlo na konci minulého týdne mezi Hodkovicemi a Českým Dubem. „Ke srážce došlo kolem osmé hodiny večer. Srnka skočila řidiči náhle před auto a ten už se nestačil vyhnout," vylíčila policejní mluvčí Ivana Baláková. Srnka nehodu nepřežila, řidič nebyl zraněn. Jak dále dodala mluvčí, škoda na autě značky Škoda Superb byla nejméně kolem sta tisíc. „Důležité je, že nikdo nebyl zraněn," doplnila Baláková.
K druhé nehodě došlo v neděli odpoledne u Jitravy na Chrastavsku podobným způsobem. „Tentokrát vběhla srnka do cesty 34letému motorkáři, který už se kvůli krátké vzdálenosti také nestihl vyhnout," popsala Baláková. Jak dále dodala, muže následně odvezla na ošetření do nemocnice záchranná služba se zlomeninou ruky.
„Nejhorší situace bývá na podzim, kdy je snížená viditelnost. A pak na jaře," poznamenala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.
Jak dále doplnila, v loňském roce řešila policie na Liberecku celkem 171 střetů se zvěří. Za letošek jich bylo ke čtyřicítce.
Podle webu www.srazenazver. cz je jedním z nejrizikovějších úseků na Liberecku cesta mezi Doubím a Jeřmanicemi. Podle údajů, zveřejněných Besipem, zahynou ročně na českých silnicích stovky tisíc zvířat a za posledních třicet let přišly o život více než tři desítky lidí.
Jak dále uvádí Besip, ke srážkám může dojít v jakoukoliv denní či noční hodinu, například vysoká zvěř má tendenci pohybovat se i v blízkosti silnic především za svítání a za soumraku. Zvíře je při nočním oslnění světlomety vozidla dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce a neutíká.
Prevencí je především snížená rychlost v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost náhlého objevení zvířete. Jakmile řidič zjistí pohyb zvířete před sebou, měl bych okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla.
Odborníci také doporučují zatroubit a pokusit se tak zvíře vyplašit. Počítat musí řidiči také s tím, že zvíře nebude na silnici pravděpodobně samo. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře budou následovat další. Více na www.besip.cz nebo www.srazenazver.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.